Index Vakbarát Hírportál

Lesújtó adatokat közöltek: a világ lakosainak több mint fele túlsúlyos lesz éveken belül

2023. március 2., csütörtök 18:08

Egy 2035-ig tartó időszakot felölelő kutatást közölt nemrég az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation), amely a jelentésében azt állítja: addigra a világ lakosságának több mint fele lesz túlsúlyos vagy elhízott. A probléma már Magyarországon is egyre komolyabb.

Amennyiben nem történik érdemi előrelépés, a világ lakosságának 51 százaléka (körülbelül négymilliárd ember) lesz túlsúlyos vagy elhízott 2035-ig – olvasható az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation) legújabb jelentésében.

A publikált anyagból az is kiderült, hogy a gyermekek, illetve az alacsonyabb jövedelmű országok lakói körében különösen meredeken emelkedik az elhízottak aránya. A szervezet a jelentésében idézi Louis Baurt, a szövetség elnökét is, aki a beszámolót „egyértelmű figyelmeztetésnek” nevezte.

A szövetség elnöke egyúttal felszólította a politikai döntéshozókat, tegyenek lépéseket a helyzet további romlásának megakadályozására. Hozzátette: különösen aggasztó, hogy az elhízottak aránya a gyermekek és a kamaszok körében nő a leggyorsabban.

A túlsúlyossággal összefüggő betegségek jelentős többletterhet róhatnak a társadalomra: 2035-ig évente több mint 4 billió dollárt, a globális GDP három százalékát kényszerülhetnek erre fordítani az érintett országok – mutattak rá a szerzők.

Az ENSZ-szel is megismertetik az adatokat

Hozzátették: úgy gondolják, hogy a megelőzéshez az elhízás társadalmi, környezeti és biológiai tényezőit kell középpontba állítani. A jelentés a testtömeg és a testmagasság négyzetének hányadosaként meghatározott testtömegindexet (Body Mass Index, BMI) vette alapul az értékeléséhez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 25-nél nagyobb BMI-vel rendelkezők a túlsúlyos, míg a 30 feletti BMI-vel rendelkezők az elhízott kategóriába esnek. 2020-ban a Föld lakosságának 38 százaléka, azaz 2,6 milliárd ember esett ezekbe a kategóriába.

Az adatokat a következő héten az ENSZ döntéshozóival és tagállamaival is ismertetik.

Magyarországon is többségben a túlsúlyos emberek

Ahogy arról az Index is beszámolt, Magyarország benne van Európában az első háromban, a világon pedig a tíz legelhízottabb nemzet között. Bedros J. Róbert obezitológiai tanszékvezető több okot is megemlített, köztük van

„És noha az elhízás fokozott rákkockázattal jár, önmagában nincs kitüntetett szerepe a magas rákhalálozás és a daganatos betegségek megjelenésében. Az viszont tény, hogy talán nincs is a szervezetnek olyan porcikája, amelyet valamilyen módon ne érintene az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a 2-es típusú cukorbetegségen át a különböző mozgásszervi és pszichés problémákig” – fogalmazott a szakember.

(Borítókép: Jeff J. Mitchell / Getty Images)

Rovatok