Index Vakbarát Hírportál

Mi az első dolgunk, ha meggyógyultunk?

2023. március 8., szerda 14:39

Az orvosok ajánlása szerint a szájüregi herpesz, az influenza, a torokgyulladás és a megfázás is veszélyes – a fogkefénkre nézve, mert a kórokozók 24 órától néhány hétig is rajta maradhatnak. Ugyan az újrafertőződés kockázata nem nagy, jobb félni, mint megijedni.

Végre kilábaltunk a náthából és a koronavírusból, magunk mögött hagytuk a torokgyulladást, az influenzát és a szájherpeszt? Micsoda megkönnyebbülés, akkor kezdjük a takarítást! Lecseréljük az ágyneműt, eltüntetjük a használt zsebkendőket, fertőtlenítjük a bögréket és evőeszközöket, törülközőt és konyharuhát váltunk, és nyugodtan hátradőlhetünk. Ugye?

De nem feledkeztünk meg valamiről, ami a legtöbbet érintkezik a fertőzött területekkel? A fogkefe! De vajon le kell-e cserélni a betegségek után, vagy nem, hiszen úgyis mindig mossuk, öblögetjük?

Betegség alatt nem érdemes fogkefét sem cserélni, a kór nem ugrik vissza ránk a fogkefénkről. Lauren Becker fogorvoshangsúlyozza , hogy

A fogkrémmel kell óvatosnak lenni, főleg ha a háztartás több tagja közösen használja a tubust.

A fogkrém kezelésével kapcsolatban azt ajánlja, hagyjuk kint a kefénket szellőzni, ne zárjuk le a fejét, mert a baktériumok többsége oxigén jelenlétében elpusztul. Ha a fogkefe megszárad, a legtöbb baktérium elpusztul. Kupak alatt viszont a baktériumok száma nőni fog.

Nem kell feltétlenül kidobni a betegség alatt használt fogkefét, fertőtleníteni viszont mindenképp ajánlatos: be lehet áztatni antibakteriális szájvízbe, szódabikarbóna-oldatba, ecetes vízbe vagy műfogsortisztítóba is.

A napi rendszerességű fogkefe tisztításához a szakemberek azt javasolják, hogy forró víz alatt öblítsük le, hüvelykujjunkkal dörzsöljük végig a sörtéket, majd ismét öblítsük le vízben, és hagyjuk megszáradni.

A fogkefét általában háromhavonta érdemes cserélni az elhasznált sörték és mikrobák miatt, ha betegek vagyunk, gyakrabban. Az elektromos fogkefékre ugyanez vonatkozik: három-négy havonta ki kell cserélni a fejet. A fogorvosok pedig a puha sörtéjű fogkefék mellett teszik le a voksukat, mert ezek tisztítanak a legjobban.

(Borítókép: Sally Anscombe / Getty Images)

Rovatok