Index Vakbarát Hírportál

Mamuthúst állítottak elő tudósok, nem meri megkóstolni senki

2023. március 29., szerda 15:40

Mesterséges úton állított elő mamuthúst ausztrál tudósok csoportja, a kihalt faj húsa tízezer évvel a kihalását követően került újra asztalra. Hiába került azonban oda, egyelőre senki sem merte megkóstolni, hiszen olyan fehérjét tartalmaz, amelyet nem biztos, hogy a mai ember szervezete fel tudna dolgozni.

Ahogyan arról korábban az Index is beszámolt, már korántsem lehetetlen mesterséges úton húst előállítani, a fenntarthatóság jegyében készült különböző termékek mellett azonban most egy különleges trónbitroló is megjelent, tudósok ugyanis mesterséges úton képesek voltak mamuthúst előállítani. 

Igen, jól olvasta, a körülbelül tízezer éve kihalt faj egyedeinek húsát kreálták most újra egy úttörő húsgombóc formájában. 

Az őskori különlegességet egy ausztrál, húselőállítással foglalkozó cég készítette, amely nem a húsiparban népszerű fajokból származó sejteket akarja összekeverni, hogy új húsfajtákat hozzon létre, hanem a mamutéhoz hasonlóan különleges állatok húsát alkotná újra. 

Az egzotikus húsgombóchoz a tudósok egy mamut izomfehérjéjéből vettek DNS-szekvenciát, a réseket pedig egy elefánttól, a faj legközelebbi rokonától származó kóddal töltötték ki. Ezt a szekvenciát ezt követően egy birka egymagvú, azaz mioblaszt őssejtjébe helyezték, amelyek sokszorozódtak, és megközelítőleg 20 milliárd sejtet növesztettek, amelyeket aztán a mamuthús előállítására használtak fel.

Azonban annak ellenére hogy úgy vélik, igazán ízletes húst hoztak létre, a szakértők túlságosan félnek megkóstolni, mivel tartanak attól, hogy az ősi fehérje halálosnak bizonyulhat.

Évezredek óta nem volt dolgunk ilyen fehérjével, tehát fogalmunk sincs, hogyan reagálna az immunrendszerünk arra, hogy megesszük

– mondta Ernst Wolvetang professzor, aki a Vow nevű húsipari céggel készítette el a húsgombócot.

Wolvetang professzor, a Queenslandi Egyetem Ausztrál Biomérnöki Intézetének munkatársa azt mondta a The Guardiannek, hogy a folyamat „nevetségesen egyszerű és gyors volt”, mindössze pár hétbe került az elkészítése. 

Pedig először egy másik, már kihalt faj dodómadár húsának elkészítését tervezték, azonban mivel az ehhez szükséges DNS-szekvenciák jelenleg nem elérhetők, nem volt lehetséges. A mamuthús létrehozásának eredeti ötlete Bas Korstentől származik, aki elmondta, amiatt esett végül a mamutra a választásuk, mert a mamut „a sokféleség elvesztésének és az éghajlatváltozás szimbóluma”.

A vállalat átfogó célja, hogy bemutassa a sejtekből termesztett húsban rejlő lehetőségeket az állatok levágása és a nagyüzemi állattenyésztéshez kapcsolódó globális felmelegedés alternatívájaként. A termesztett hús ugyanis sokkal kevesebb földet és vizet használ fel, mint az állatállomány tartása és feldolgozása, ráadásul nem termel metánkibocsátást – így a jövőben komoly alternatívája lehet a hagyományos húsfogyasztásnak. 

(Borítókép: Piroschka Van De Wouw / Reuters)

Rovatok