Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért robbant fel a kilövés után minden idők legerősebb rakétája

2023. április 21., péntek 18:44

Magyar idő szerint csütörtök délután indult tesztrepülésre a világ eddigi legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship. Percekkel a felszállása után a rakéta felrobbant. Ennek ellenére Elon Musk cége sikerként értékelte az esetet. Kiderült, a vállalat szándékosan idézte elő a robbanást.

Csütörtökön indult tesztrepülésre a valaha épített legerősebb és legnagyobb űrrakéta. A Starship majdnem négy percig repült a levegőben, azonban a Super Heavy nevű hordozórakétája nem vált le, ezért a Starship felrobbant a magas légkörben. A SpaceX szerint ez nem jelent kudarcot, a vállalat sikerként értékelte a kilövést.

Az IFL Science közölte, a szakemberek már a Starship indulásakor látták, hogy a rendszer nem működik megfelelően. A mérnökök erre az esetre is fel voltak készülve, beépítettek egy repülést megszakító rendszert a rakétába. Ezért amikor a hordozórakéta nem vált le, akkor az úgynevezett Flight Termination System azonnal aktiválódott, és sikeresen megsemmisítette a Starshipet. A rendszer ezzel megakadályozta, hogy a rakéta egyben maradjon, és úgy zuhanjon a földre, hogy komoly károkat okozott volna.

Mivel a védelmi rendszer megfelelően működött, a cég sikerként értékelte a kilövést.

„Gratulálok a SpaceX csapatának a Starship izgalmas tesztindításához! Sokat tanultunk a néhány hónap múlva esedékes következő tesztindítás előtt” – írta a robbanásról a cég elnöke, Elon Musk.

Rovatok