Index Vakbarát Hírportál

Tényleg a húsfogyasztás teszi igazi férfivá a férfiakat?

2023. április 30., vasárnap 14:42

Biológiai szempontból a húsevés mértéke nyilvánvalóan nem azon múlik, hogy ki melyik nem képviselője, azonban a legtöbben mégis amiatt mondanak nemet a növényi táplálkozásra való átállásra, mert úgy érzik, kevésbé lennének férfiasak vegánként vagy vegetáriánusként.

Asztal nagyságú steakek, zsírban úszó hamburgerpogácsák és a disznó egyik testrészét sem nélkülöző pörköltek – csak néhány azok közül az ételek közül, amelyekhez a legtöbb esetben a nagybetűs jelzővel illetett férfiakat kötik. Ez talán nem is meglepő, hiszen a filmvásznon és a reklámokban nem sok salátazabáló férfi karakterből lett legyőzhetetlen, izomkolosszus szuperhős, így érthetően a hétköznapi férfiak is úgy gondolják, a nagy mennyiségű hús fogyasztása a maszkulinitásuk egyik alapköve. 

Ehhez mérten az sem különös, hogy egy friss kutatás szerint a férfiak sokkal kisebb arányban lesznek vegetáriánusok vagy vegánok, mint a nők, pusztán azért, mert sokkal

kevésbé éreznék magukat férfinak, ha elhagynák étrendükből a húsokat. 

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem által készített tanulmányban ötezer férfi és nő vett részt, az egyének húsfogyasztással kapcsolatos attitűdjét és a résztvevők önértékelését vizsgálták – azaz azt, hogy a férfiak milyen mértékben érzik magukat férfiasnak, és a nők nőiesnek.

Az eredményekből kiderült, hogy a férfiak döntő többsége a húsevéshez társítja a férfiasságot, ami alátámasztja egy 2021-es, hasonló kutatás eredményeit, akkor a válaszadó

férfiak háromnegyede mondta azt, hogy szívesebben lemondana egy évtizedről az életéből, mint hogy nemet mondjon a húsfogyasztásra. 

A tanulmány készítői szerint ez azonban a nők körében is megfigyelhető, akik szintén a nőiességük miatt nem hajlandók a csak növényi eredetű étrendet választani. 

A férfiak sokkal kevésbé érzik magukat férfiasnak, ha nem fogyasztanak húst, emiatt alacsony számban mutatnak hajlandóságot annak étrendjükből való elhagyására. Érdekes módon azonban az is megfigyelhető volt, hogy a nőiesség hasonlóan és gyakran éppoly erősen összefügg a húsfogyasztási attitűddel, mint a férfiaknál

– írja a tanulmány. 

Olyan férfias, mint a vadászat, sok vetülete azonban káros

Köztudott, hogy bizonyos kontinenseken és kultúrákban a férfiak lényegesen több húst esznek, mint a nők, és felmérések bizonyítják azt is, hogy a férfiak tízszer nagyobb valószínűséggel ölnek meg állatokat sportolás céljából, a létfenntartás érdekében vadászó kultúrákban pedig szinte az összes ölés és a húsevés nagy része is a férfiak reszortja. 

Ehhez mérten az sem meghökkentő, hogy csak a férfiak fele vált olyan valószínűséggel növényi étrendre, mint a nők, a vegetáriánus táplálkozás továbbra is komoly stigmának számít: a férfiak gyakran kinevetik a vegetarianizmust, a nőkhöz, az állatokhoz és a homoszexuálisokhoz társítják az étrendet.

A Tenderly cikke szerint a férfiak húsfogyasztásának hátterében részben a bizonytalanság áll. Az elfogultsági értékelések azt mutatják, hogy a férfi vegánokat sokkal inkább tekintik társadalmilag fenyegetőnek, mint a női vegánokat. Ezért is lehet az, hogy amikor a férfiaknak alacsony az önbecsülése a férfiasságukkal kapcsolatban, akkor jó eséllyel ösztönösen növelik vöröshús-fogyasztásukat, hogy ezzel kompenzáljanak.

Milyen egyszerű is az élet, nem? Fagyasztott steak a monoklis szemre, sült steak pedig a sérült egónak!

Ez azonban azzal párhuzamosan, hogy az önérzetet javítja, egyesek szerint az egyének egészségére, sőt az egész társadalomra és a világra is károsan hat.

A hús iránti bizarr megszállottságnak ugyanis valódi következményei vannak. A húsfogyasztás az első számú oka az állatkínzásnak világszerte, az állattenyésztés és az állatok feldolgozása pedig az egyik vezető kiváltó oka a globális felmelegedésnek. Emellett a túlzott húsfogyasztás antibiotikum-rezisztenciához, erdőirtáshoz, a munkavállalók kizsákmányolásához és a vízkészletek feléléséhez vezethet.  

Természetesen nem kell boszorkányüldözésbe kezdeni és elítélni azt, aki húst fogyaszt, azonban a növényi étrend mellett gyakori érv az is, hogy a vegánok és a vegetáriánusok körében alacsonyabb a szívbetegségek kialakulásának kockázata, alacsonyabb a rákos megbetegedések száma, alacsonyabb a koleszterinszintjük, a vérnyomásuk, a testtömegindexük és a testsúlyuk is, mint a mindenevőké... 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok