Index Vakbarát Hírportál

Földön kívüli élet lehet az Uránusz holdjain

2023. május 6., szombat 09:51

Élet nyomaira bukkanhattak az Uránusz két holdján – állítják a NASA kutatói, akik legfrissebb elemzésük során megállapították, hogy a Titánia és Oberon nevű holdakon óceánok találhatók, amelyek elég melegek ahhoz, hogy élet is lehessen ott.

A Földön kívüli élet bizonyítására az űrkutatás fejlődésével párhuzamosan egyre több lehetséges bizonyítékot tárnak fel időről időre a tudósok és az űrkutatók. 

A szakértők régóta úgy gondolják, hogy ha van földön kívüli élet a naprendszerünkben, az a Mars felszíne alatt, a Vénuszon vagy a Jupiter és a Szaturnusz holdjainak jeges óceánjaiban rejtőzhet, egy új tanulmány azonban egy eddig nem ismert, másik lehetőségre mutat rá – írja a Telegraph

A NASA tudósai szerint ugyanis

az Uránusz Titánia és Oberon holdjainak óceánjai is elég melegek lehetnek ahhoz, hogy fenntartsák az életet, ami egyben azt is jelenti, hogy földön kívüli életre az ember is ott találhat jó eséllyel döntő bizonyítékot. 

A tudósok az új felfedezést azután tették meg, hogy újraelemezték a Voyager–2 1980-as, Uránusz-közeli repüléseinek adatait, valamint számítógépes modellezéssel vízre utaló jeleket kerestek a bolygó öt legnagyobb, jeges holdján.

Egyben ez az első olyan kutatás is, amely feltárja, hogyan fejlődtek ki a bolygó holdjai, az Ariel, az Umbriel, a Titánia, az Oberon és a Miranda, és azok belső szerkezete miből áll össze – ebből pedig kiderült, a Mirandán kívül mindegyik hold magja és jeges kérge között található óceánszerű képződmény. 

Azután jutottak arra a következtetésre, hogy megállapították, hogy az Ariel, az Umbriel, a Titánia és az Oberon valószínűleg eléggé szigeteltek ahhoz, hogy megtartsák azt a belső hőt, amely egy óceán befogadásához szükséges, ráadásul a két utóbbin ezek

az óceánok még elég melegek is lehetnek ahhoz, hogy potenciálisan fenntartsák a földön kívüli életet.

Más bolygóknál, mint például a Jupiter és a Szaturnusz, az árapály-melegedés néven ismert gravitációs jelenség segít jelentősen felmelegíteni az égitest holdjait.

Rovatok