Index Vakbarát Hírportál

Minden idők legnagyobb kozmikus robbanását fedezték fel

2023. május 12., péntek 20:51

Brit csillagászok közölték, hogy a valaha látott legnagyobb kozmikus robbanást rögzítették. Mint mondták, eleinte csak egy jelentéktelen villanásként észlelték a jelenséget, majd a későbbi vizsgálatok után rájöttek, az eddigi legintenzívebb robbanást fedezték fel.

„A robbanás sokáig észrevétlen maradt, majd fokozatosan egyre fényesebbé vált” – mondta dr. Philip Wiseman, a Southamptoni Egyetem csillagásza. A tudósok csak akkor észlelték, hogy rendkívüli eseményt látnak, amikor a későbbi vizsgálatokból megtudták, a robbanás rendkívül messze volt a Földtől.  Mint mondták:

A 8 milliárd fényévnyi távolságban észlelt robbanás több mint tízszer fényesebb, mint bármely más ismert szupernóva, a folyamat pedig több mint három éve tart.

„Becsléseink szerint ez egy tűzgömb, amely a Naprendszer méretének százszorosa, fényessége pedig a Nap fényességének a tízszerese” – mondta Wiseman.

Három év alatt ez az esemény körülbelül százszor annyi energiát szabadított fel, mint amennyit a Nap 10 milliárd éves élettartama alatt fog felszabadítani

– árulta el a csillagász a The Guardiannek.

A tudósok úgy vélik, hogy az AT2021lwx névre keresztelt robbanás egy hatalmas, valószínűleg a Napunknál több ezerszer nagyobb gázfelhő eredménye, amelyet beszippantott egy szupermasszív fekete lyuk. A gázfelhő abból a nagy poros „fánkból” származhatott, amely jellemzően a fekete lyukakat veszi körül. A tudósok szerint azonban az már nem világos, hogy mi taszíthatta le a pályájáról, és taszíthatta le a kozmikus víznyelőbe.

A csillagászok emlékeztetnek, az AT2021lwx nem a valaha megfigyelt legfényesebb robbanás. Tavaly már észleltek egy fényesebb gamma-villanást, a GRB 221009A nevű jelenséget, de az csak percekig tartott (ez utóbbiban egy magyarok által készített műholdnak is fontos szerepe volt). 

Ezzel szemben a most felfedezett jelenség még mindig tart, ami azt jelenti, hogy a teljes energiafelszabadulása minden eddiginél nagyobb.

Rovatok