Index Vakbarát Hírportál

Az alvással is csak a baj van, komoly veszélyt rejt a legelterjedtebb póz

2023. május 14., vasárnap 10:35

Különböző keménységű, formájú és anyagú matracok kapcsán időről időre hallani lehet, hogy éppen jót vagy rosszat tesznek, a különböző alvópózokat azonban eddig nem érte komolyabb kritika amellett, hogy a kutatók már rávilágítottak arra, hogy bizonyos testhelyzetek esetében milyen előnyökkel vagy éppen hátrányokkal számolhatunk. Ezért is lehet fájó, hogy a szakemberek most pont az egyik legnépszerűbb pózt vették célba, így jogosan merülhet fel az is, hogy a következő, amit meg akarnak tőlünk vonni, már tényleg a kenyér lesz. De miért olyan káros az autóbaleset-pózban való alvás?

Nem elég, hogy a táplálkozási tanácsadók, dietetikusok és kutatók hétről hétre változtatják véleményüket – hogy melyik étel és étrend számít károsnak, hogy a reggeli kávénkat hogyan fogyasszuk el, vagy éppen azt, hogy a fürdés vagy a zuhanyzás a jobb –, most már az sem mindegy, hogy milyen pozícióban hajtjuk álomra a fejünket.

Azt ugyan eddig is tudni lehetett, hogy korántsem mindegy, hogy melyik oldalunkon fekszünk, hiszen mindegyik esetben más és más szervünket terheljük vagy éppen pihentetjük, most kiderült az is, hogy az egyik legelterjedtebb alvópóz komoly egészségkárosodáshoz vezethet. 

Természetesen nem kell azért egyből az orvoshoz rohangálni, ha valaki egy ideje ebben a pózban tudta kényelembe helyezni magát esténként, de jó eséllyel megtudhatjuk az okát annak, miért gyötör bennünket állandó, sokszor már tényleg kínzó fájdalom. 

Ne feküdjön úgy, mintha autóbalesetet szenvedett volna! 

De melyik póznak javasolt búcsút inteni? 

A legtöbben csak egy táncikálós és alátátogós videókkal teletűzdelt, fiatalokat megszólító applikációnak tartják a TikTok-ot, mégis úgy tűnik, haszna is lehet a sokszor órákig elhúzódó görgetésnek. A platformon az elmúlt hetekben kezdett terjedni ugyanis egy oktatóvideó, amelyen az alvásszakértő, James Leinhardt azt magyarázza, milyen káros lehet az, ha valaki a „car crash”, azaz az autóbaleset névre keresztelt pózban alussza át az éjszakát – ez az, amikor hason fekve, valamelyik lábunkat magunk mellé felhúzva alszunk. 

A már több mint 50 millió megtekintésnél járó, és 3,7 millió kedvelést elérő videóban Leinhardt kiemeli, hogy hiába az egyik legnépszerűbb és legkényelmesebbnek tűnő, jó eséllyel a legkárosabb pózok egyike is, hiszen a gerincet és a nyaki csigolyákat is folyamatos terhelésnek teszi ki, mivel a test teljesen kifordított helyzetbe kerül ilyenkor, emiatt pedig

a gerinc és a nyak is ebben a természetellenes, kifordított pózbanban feszül egész éjszaka, a csigolyák pedig szó szerint összenyomódnak. 

A szakértő szerint a reggel nyak- és hátfájással ébredők jó eséllyel ennek a póznak köszönhetik a tűszúrásszerű, megszűnni nem akaró, éles fájdalmat.

Van egészségesebb alternatíva

A végtelenül kényelmesnek tűnő, már-már álmosító érzés nyújtó póz látványa helyett jó szakemberhez mérten végül egy hasonló, ám a gerincünk számára jóval kíméletesebb alternatívát is bemutatott Leinhardt. 

A kímélő póz felvételéhez elalváskor az egyik oldalunkra kell feküdnünk, majd egy párnát kell a fejünk alá helyezni, egy másikat pedig magunkhoz ölelni úgy, hogy annak felső része a vállunkkal egy vonalban van. A póz felvételéhez ezt követően egy harmadik párnára is szükségünk van, amelyet a bokák és a térdek közé kell beszorítani. 

Ez támasztja és stabilizálja a gerincet és a csípőt, ráadásul sokkal stabilabbnak is érzi a pózt, és kisebb az esélye annak is, hogy reflexszerűen ismét felhúzza a lábát

– mondta a második videójában a szakértő. 

Ez azt is jelentheti egyben, hogy szükség lesz az ágyneműtárunk bővítésére a rengeteg párna miatt, a legtöbben mégis inkább az ezek beszerzését övező fejfájást, mintsem a rossz pózban történő alvás okozta hátfájást és gerincproblémákat választják majd.

(Borítókép: Deagreez / Getty Images Hungary)

Rovatok