Index Vakbarát Hírportál

Fény derülhetett a titokra, miért támadnak hajókat a gyilkos bálnák

2023. május 24., szerda 13:45

Az elmúlt időszakban több hajót is megtámadtak az orkák, vagyis gyilkos bálnák, kardszárnyú delfinek. A tudósok eddig értetlenül álltak a jelenség előtt, de most talán megtalálták a jelenség okát. Azt mondják a tudósok, hogy bosszúból támadhatnak a hajókra az állatok.

A kutatók úgy vélik, hogy a White Gladis nevű nőstény orka bosszút akar állni, miután traumát okozhatott számára egy hajóval való ütközés, vagy esetleg az illegális halászhálók csapdájába eshetett.

A tudósok szerint a trauma következtében kezdett el hajókat megtámadni, amit a közeli gyilkosbálna-populáció többi tagja is lemásol, miután a vezérüktől megtanulták, hogyan kell a hajókat megrongálni.

A bálnák körében a matriarcha (vezető nőstény a közösségben) tanítja a fiatalabb bálnákat a hajók elsüllyesztésének művészetére, ami azt vetíti előre, hogy a következő generációk évekig folytathatják az emberek elleni háborút.

Május 2-án hat csúcsragadozó csapódott egy Bavaria 46-os jacht hajótestébe, amely a Gibraltári-szorosban, a marokkói Tanger közelében haladt. Az egy órán át tartó támadás ámulatba ejtette az 58 éves cambridge-i Janet Morris üzleti tanácsadót és az 58 éves Stephen Bidwell fotóst, akik egy vitorlástanfolyam miatt tartózkodtak a fedélzeten.

„Folyamatosan emlékeztettem magam arra, hogy egy 22 tonnás, acélból készült hajónk van, de amikor láttam, hogy hárman jönnek egyszerre gyorsan és tempósan, uszonyaikkal a vízből kiemelkedve, az ijesztő volt. Nem hittem a szememnek, amikor megláttam őket” – mondta Telegraphnak az 58 éves Morris, aki a hajón tartózkodott.

Egy egyértelműen nagyobb matriarcha biztosan a közelben volt, és szinte felügyelt

– tette hozzá Bidwell, mielőtt elismerte, hogy akár szemtől szembe is kerülhetett volna magával White Gladisszel.

A portugál, spanyol és francia partoknál is megismétlődött támadásoknál senki nem sérült meg, az állatok jellemzően a hajók kormánylapátjait rongálják meg. 

(Borítókép: Mike Korostelev / Getty Images)

Rovatok