Index Vakbarát Hírportál

20 év múlva mindenki horpadt fejű lesz, aki sokat fejhallgatózik

2023. június 19., hétfő 14:57

Véletlenül verte nagy dobra egy jótékonysági akcióban résztvevő férfi, hogy fején horpadás keletkezett a sok fejhallgatózástól. Beindult a lavina, mindenki a fejét kezdte tapogatni – és igen, aki sokat visel headsetet, az árkot tapinthat a fején. A jó hír, hogy ez nem végleges elváltozás.

Vagyis a számítógépes játékokkal játszók nagy veszélyben vannak. Ha valaki 14 órán keresztül visel fejhallgatót, biztos, hogy kitapinthatja saját fején is a horpadást, ami ugyan nem örökre szól, de mégis ijesztő lehet. Az árokhoz véres szemek és hólyagos kezek is társulhatnak, ha igazán fanatikus valaki.

Árok a fejen

A játékos fején kialakult bemélyedés leginkább ahhoz hasonlít, ami az orrnyergünkön is látható, miután levesszük a szemüvegünket. Nem tartós tehát, mert több mint 130 kilogrammos nyomás kellene ahhoz, hogy valóban károsodjon a koponya, csakhogy a headset lenyomja a zsírt és a lágy szöveteket. Masszírozással, nyomással vagy forró zuhannyal el is tüntethető, mert ezek a bőr normál állapotba való visszatérését segítik.

A Leukemia & Lymphoma Society június 3-i jótékonysági közvetítése során egy Curtoss nevű férfi leborotválta a fejét a jótékonysági szervezet támogatására, és teljes döbbenetére fejhallgató alakú bemélyedést fedezett fel a koponyája tetején. A horpadás és Curtoss meglepettsége másokat is koponyavizsgálatra ösztökélt, videóját több mint 42 millióan nézték meg a Twitteren, és kiderült, nincs egyedül a problémával. 

Ekkor terjedt el Michael modellképe is, aki a jövőbeni videojátékosokat ábrázolja púposan, pocakosan, előreugró nyakkal, horpadt fejjel – több évnyi, akár évtizednyi fejhallgatós videójáték után mindenki így fog kinézni. Egy kanadai oldal végzett kutatásokat a videójátékok hatásairól, és ahogy írják

Az alváshiánytól és a kiszáradástól a D-vitamin hiányáig a szem megerőltetése és a „PlayStation hüvelykujj” csak néhány fizikai következménye annak, ha valaki órákat tölt online, játékszékben, távol a napfénytől és a fizikai aktivitástól.

Michael alakja egészségügyi szolgálatok, az Egészségügyi Világszervezet (a WHO) adatai és a játékosok vizsgálata alapján született, a játék hatására megváltozott izmokat, bőrt, szemet és hajat mutatja be. Mindezek az elváltozások azért történnek, mert a játékosok túl sokat ülnek a szobában, rosszul táplálkoznak, nem mennek természetes fényre, és erősen hat rájuk az elektroszmog, vagyis a képernyő káros hatásai.

De mint mindennek, a videójátékoknak is vannak előnyei!

Nem csak rossz

Több kutatás kimutatta már, hogy a lövöldözős játékok javíthatják a térbeli tájékozódást, a döntéshozatali képességet, a figyelmet. A videójáték-kutatás a '90-es évek végén indult meg Daphne Bavelier és C. Shawn Green vezetésével a Rochesteri Egyetemen. Elkezdték feltárni, hogy hatnak a videojátékok a neuroplaszticitásra, az agy alkalmazkodó képességére, amit még segíthetnek is.

Évekig tartó kutatómunka után rájöttek, hogy a reflexeket, a reakcióidőt és a szem-kéz koordinációt támogatják a játékok, különösen az akciójátékok.

De a kontroller nyomkodása közben tapasztalt pozitív stressz is jót tehet a szervezetnek, segíti a motivációt és a koncentrációt. A videojátékokkal kapcsolatos neurológiai és pszichológiai kutatások még csak korai fázisban járnak, de úgy tűnik, hatékony eszközök lehetnek agyunk és kognitív készségeink fejlesztésében.

(Borítókép:  Zoran Milich / Getty Images Hungary)

Rovatok