Index Vakbarát Hírportál

Van élőlény, amely megvédhet, ha jön a cápa

2023. július 2., vasárnap 10:28

Több olyan eset is előfordult már, hogy delfinek és bálnák mentették meg a súlyos cápahelyzetbe szorult emberek életét. De vajon tényleg minket védenek, vagy más okai vannak, hogy ha kiszimatolják a ragadozót, a közelünkbe úsznak?

Itt a nyaralószezon, a cápákkal való tengeri találkozások esélye tehát nő, de legalábbis nagyobb, mint a karácsonyi időszakban. Vajon lehet valami hatásos fegyverünk a nagyfogú ragadozó ellen? Vagy talán egy másik állat védene meg minket?

Martin Richardson a Vörös-tengerben úszkált Egyiptom partjainál, amikor egy makócápa (Isurus oxyrinchus ) megtámadta – olvashatjuk a Livescience-en. Körülbelül ötször harapta meg, és már a halált várta, mikor valami szokatlan történt.

Nem volt oka arra, hogy abbahagyja. Addigra már majdnem 3 liter vért vesztettem, úgyhogy arra számítottam, a vérre jön a többi cápa is. De egyszer csak elment.

Ugyanis egy csapat delfin jelent meg Richardson mögött – elriasztották a ragadozót? Nem biztos, de megmenekült, kórházba szállították, ahol több mint 300 öltésre volt szüksége.

Szilárd meggyőződésem, hogy a delfinek mentették meg az életemet

– mondta később.

Többször is megtörtént

A NatGeo csatornán SharkFest címmel futó filmben négy olyan esetet vizsgálnak, ahol más állatok mentették meg az embert a cápatámadástól. Tom Hird tengerbiológus szerint ez szép és romantikus ötlet, de nem biztos, hogy igaz.

Mike Heithaus, a Floridai Nemzetközi Egyetem biológia tanszékének professzora egyetért vele, szerinte sem valószínű, hogy a delfinek direkt siettek Richardson segítségére.

Ha vért látnak a vízben, tudják, hogy a közelben cápa lehet, és utódaik megmentése miatt úsznak oda gyorsan, hogy elriasszák a ragadozót.

A filmben egy másik történetet is felidéznek: Nan Hauserrel, egy Cook-szigeteki bálnakutatóval 2017-ben történt az az eset, mikor egy púpos bálna megmentette egy hatalmas tigriscápától. A bálna meglökte, és felemelte az orrával, hogy megmentse a cápától. Ahogy meséli:

A bálna engem nézett, mintha mondani akarna valamit, lenéztem a mélybe és akkor megláttam a tigriscápát közvetlenül magam alatt. Mind a ketten tudtuk, hogy ez súlyos helyzet lehet.

A bálna úgy viselkedett, mintha a borját kéne mentenie.

Heithaus szerint azonban a legérdekesebb eset az volt, amikor az Új-Zéland partjainál úszó életmentőket hirtelen egy csapat delfin vette körül. A vízi életmentők nem tudták, hogy egy nagy fehér cápa üldözte őket, egyikük elmondta, megszokta, hogy delfinek úsznak mellette, de ez más volt. Az egyik nagyobb hím delfin meg is célozta a cápát, az meg úgy ledöbbent, hogy kereket oldott.

Heithaus szerint a bálnák és delfinek jellemzően nem az embereket védik, hanem önmagukat vagy utódaikat. De az új-zélandi vízimentők esetében nagy a valószínűsége annak, hogy tényleg az emberek segítségére siettek. A Saved From a Shark premierje július 2-án lesz a National Geographic-on.

Rovatok