Index Vakbarát Hírportál

Először diagnosztizáltak agyi degeneratív betegséget női sportolónál

2023. július 5., szerda 14:54

Ausztrál tudósok diagnosztizálták a világ első krónikus traumás encephalopathiáját (CTE) egy profi női sportolónál.

Heather Andersonnál, az Ausztrál Football Liga (AFL) játékosánál agyi degeneratív betegséget, vagyis CTE-t találtak a boncolásnál az Australian Sports Brain Bank tudósai. A szakértői leleteket a múlt héten tették közzé az Acta Neuropathologica orvosi folyóiratban – számolt be a CNN.

A CTE egy neurodegeneratív betegség, amely ismételt traumás agysérülések vagy fejütődések után fordulhat elő, és eddig csak profi férfi sportolóknál diagnosztizálták.

Az Acta Neuropathologica szerint az elmúlt két évtizedben nőtt a női részvétel az olyan sportágakban, ahol a sportolók ki vannak téve a fejsérüléseknek. 

Michael Buckland neuropatológus, a lap társszerzője szerint Anderson diagnózisa azt mutatja, hogy a női kontaktsportoknak is szükségük van CTE-minimalizálási tervekre, hogy csökkentsék a játékosok halmozott fejsérüléseinek kitettségét.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési- és Megelőzési Központja szerint az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a CTE-t részben ismétlődő traumás agysérülések okozzák. 

Az ismétlődő ütések az agyszövet degenerálódásához és a tau nevű fehérje szokatlan felhalmozódásához vezethetnek, ami olyan tünetekkel jár,

mint a memóriavesztés, a zavartság, az impulzuskontroll-problémák, az agresszió, a depresszió, az ítélőképesség romlása és az öngyilkos magatartás.

Anderson 5 éves korában kezdett el futballozni, 18 évig játszott, tavaly novemberben követett el öngyilkosságot. Karrierje során feltehetőleg több agyrázkódást is elszenvedett.

Az Egyesült Államokban a Concussion Legacy Foundation és a Bostoni Egyetem CTE Centerének legújabb kutatása szerint a vizsgált 376 egykori NFL-játékos közel 92 százalékánál diagnosztizáltak valamilyen agyi betegséget.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 80-20-55-20 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-00-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között.

Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/

Rovatok