Index Vakbarát Hírportál

A karcsúság titka egy olyan enzim, amit könnyedén felpörgethetünk

2023. július 12., szerda 19:51

Miért van az, hogy valaki karcsú, mint egy gazella, pedig reggelire fagyit eszik, más pedig hiába csipeget, nem tud megszabadulni néhány kilótól sem, nemhogy többtől? Dr. Zachary Evans biológus szerint a magyarázat az AMPK enzim, amely felpörgeti az anyagcserét. Akinek ez jól működik, szinte bármit ehet, nem fog hízni. A jó hír, hogy felpörgethetjük.

A létezés egyik súlyos kérdése, hogy mitől marad karcsú az, akinek nagy az étvágya? Miért nem hízik valaki semmitől, míg más a pitypang szálló szirmától is? A Healthinsider folyóirat megelégelte a bizonytalanságot, és megkérdezett egy biológust, mi lehet a válasz erre a nagy kérdésre, amely sok millió embert nem hagy aludni.

Mázlista modellek?

Dr. Zachary Evans szerint tévhit, hogy vékony embertársaink csak egészséges ételeket esznek, és rendszeresen mozognak. A karcsúak nem feltétlenül azért soványak, mert csak csipegetnek madár módra, stresszelnek nonstop, és lépcsőn mennek munkába is, és a túlsúlyosak sem azért kövérek, mert túl sokat esznek, folyton fekszenek, és sztoikus nyugalommal fogadják el úszógumijaikat. Van még egy fontos faktor, ami befolyásolja a tömeget és a kinézetet. 

A karcsúság titka Evans szerint egy olyan enzim lehet, amely szabályozza az anyagcserét, a túlsúlyos embereknél azonban gyakran nem működik, vagy nem elég intenzíven.

Az AMPK (aktivált protein kináz) egy energiaérzékelő enzim a testünkben. ha aktiválódik, serkenti az anyagcserét, javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a gyulladást, és növeli az izomteljesítményt, de még az egészséges öregedést is elősegíti.

Az AMPK miatt a vékony embereknek gyorsabb az anyagcseréjük, ezért aztán tényleg szinte azt esznek, amit csak megkívánnak, míg mások ugyanolyan táplálkozás mellett híznak. De jó hír, hogy akinek nem túl aktív ez az enzimje, néhány trükkel felpörgetheti. Ez nemcsak az elhízás miatt hasznos, hanem a gyulladások és a cukorbetegség megelőzése érdekében is.

Pörgessük fel!

Dr. Evans három módszert ismertet, amelyek jó szolgálatot tehetnek az anyagcsere felpörgetésére:

A fizikai aktivitás növelése evidensnek tűnhet, de nem mindegy, hogyan csináljuk. Ha magas intenzitású gyakorlatokat végzünk (például futunk, szaporán sétálunk, lépcsőzünk, ugrókötelezünk), akkor tudjuk gyorsan felpörgetni az anyagcserénket. Például egy vacsora utáni intenzív sétával. A testmozgás az egyik legjobb módja az egészség javításának és az AMPK aktiválásának.

A következő módszer, a jeges fürdő még nem bizonyult 100 százalékosan hatásosnak embereknél, de állatokon már nagyon ígéretes eredményeket hozott: rágcsálóknál aktiválta az AMPK-t. Úgyhogy ha bírjuk a hideget, nyugodtan kipróbálhatunk mi is egy hűtőkabint vagy egy jeges csobbanást.

A harmadik módszer lehet a legnépszerűbb, mert a legkönnyebbnek tűnhet, ha már rászántuk magunkat a fogyásra. Ez az időszakos böjt, aminek csak annyi trükkje van, hogy személyre szabottan kell csinálni, mivel nem mindenkinek jön be ugyanaz a böjt időszak.

Az időszakos böjt nem éhezés, nem az étel mennyiségének drasztikus csökkentése, hanem periodikus koplalás. Van, akinek 16 órát kell, másnak elég csupán 8. Dr. Evans összeállított egy tesztet is, melyet elvégezve mindenki megkapja, hogy az ő alkatának (korának, életmódjának, céljának) mi a legjobb. Evans szerint böjtöléssel aktiválhatjuk az AMPK enzimet, amely

az anyagcsere őrzője és a fogyás gyorsítója.

Aki nem tudja rászánni magát a sportolásra, és nem bírja a hideget sem, az időszakos böjt a legjobb megoldás az anyagcsere felgyorsítása és a fogyás érdekében. 

Rovatok