Index Vakbarát Hírportál

Tinilányok hobbija segíthet a demencia kialakulásának megelőzésében

2023. július 20., csütörtök 11:26

A naplóírást a legtöbben csak az amerikai limonádé filmeknek köszönhetően ismerik, és kötik ehhez mérten a szerelmi bánattal küzdő tinédzserekhez, a tevékenység azonban nemcsak fiatalon, hanem időskorban is hatalmas segítségünkre lehet – egy friss kutatás szerint ugyanis a demencia megelőzésének egyik legsikeresebb eszköze ez.

Egyesek bugyuta, kislányos dolognak tartják, mások számára valódi terápia az, ha a nap végén vagy bizonyos szituációkat és élményeket követően napló vagy blog formájában kiírhatják magukból az őket ért impulzusokat és az érzéseiket. 

Mindez azonban nemcsak nekik, hanem mindenki számára igencsak hasznos lehet, egy friss kutatás szerint ugyanis

segíthet az időskori hanyatlás és a demencia megelőzésében is. 

A szóban forgó kutatók eredménye amiatt is igazán figyelemreméltó, mert állításukhoz 10 ezer, Ausztráliában élő, 70 év feletti ember adatait elemezték, akiket 10 éven keresztül vizsgáltak és követtek nyomon. Az elemzés során ráadásul felfedezték, hogy

azoknál, akik például naplót vezettek, levelet írtak vagy számítógépet használtak, 11 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki demencia, mint más kortársaiknál. 

Ezzel szemben az eddig a megelőzés szempontjából leghasznosabbnak vélt olyan aktív mentális tevékenységek, mint a társasjáték, a kártya, a sakkozás, a keresztrejtvények vagy a sudoku csak 9 százalékkal csökkentették a kockázatot.

A kutatók azt is megállapították, hogy az olyan kézműves hobbik, mint a fa- és fémmegmunkálás, a festés vagy a rajzolás, valamint az olyan passzív szellemi tevékenységek, mint az újságolvasás és a zenehallgatás, mindössze 7 százalékkal csökkentik a betegség kialakulásának esélyét – hozzátették emellett, hogy a tévhitekkel ellentétben a társas interakcióknak egyáltalán nincsen számottevő eredménye a megelőzésben, még ha később segíthet is. 

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a felnőttkori állandó írás, a kreatív művészeti, valamint az aktív és passzív mentális tevékenységek azok, amelyek jelentősen csökkentik a demencia kialakulásának kockázatát. Emiatt a felnőttek számára az életmód gazdagítása különösen fontos lehet, mert a napi rutinok módosításával ezek valóban kulcsszerepet játszhatnak a megelőzésben. A változatos szabadidős tevékenységekkel kibővített életmód ráadásul kognitív előnyökkel járhat azáltal, hogy serkenti a neuronok és szinapszisok növekedését, valamint elősegíti a jóllétet 

– írta a Jama Network Open folyóiratban publikált felfedezés kapcsán a Melbourne-i Monash Egyetem csapata.

Évente 10 millió új beteget diagnosztizálnak

A csapat hozzátette, hogy eredményeik segíthetnek az időskorúak ellátásában és a demencia megelőzésére irányuló beavatkozásokra vonatkozó iránymutatások kialakításában, hiszen a világon egyre több a demens betegek száma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint

világszerte körülbelül 50 millió ember szenved demenciában, és évente közel 10 millió új esetet regisztrálnak.

Egy 2021-es tanulmány becslése szerint a globális demenciás esetek száma majdnem megháromszorozódik, és 2050-re eléri a 152 milliót a Föld népességének elöregedése miatt.

A Washingtoni Egyetem szakértői szerint a demencia előfordulásának legnagyobb növekedése a szubszaharai Afrika keleti részén, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten várható. 

Globális léptékben érvényes tapasztalás, hogy az emlékezetkiesés nagyobb arányban sújtja a nőket, mint a férfiakat, ugyanis a betegek 69 százaléka nő. A nemi különbségből adódó egyes biológiai mechanizmusok és adottságok ugyanis jobban sebezhetővé teszik a női szervezetet a betegséggel szemben.

(Borítókép: Getty Images Hungary)

Rovatok