Index Vakbarát Hírportál

Megépül az idő íve, az áramtermelő csodaszobor

2023. július 21., péntek 05:57

A világ első fenntartható, nyilvános művészeti alkotását Texasban, Houstonban állítják majd fel, hogy a napfényt energiává alakítsa, felhívja a figyelmet a fenntarthatóságra, és átjárót biztosítson Houston negyedei (és ég és föld) között. A berlini Riccardo Mariano tervezése nemcsak látványos, de hasznos is, 40 lakás éves áramellátását tudná biztosítani.

A berlini építész, Riccardo Mariano által tervezett napelemes ív a texasi Houstonban napóraként fog működni 2024-től, a Bayou Greenways városrész zöld bővítésének részeként. A szobor energiatermelő kapu lesz Houston két negyede között, hogy támogassa a zöldterületekhez való jobb hozzáférést.

A 100 méter magas Arco del Tiempo (Az idő íve) a terveken első látásra műalkotásnak tűnik, de napelemekkel borított, annyival, ami 40 háztartás egyéves ellátását tudná biztosítani, de a tervek szerint az energiát a közeli Talento Bilingue de Houston kulturális létesítmény kapja majd.

Azon kívül, hogy évente közel 400 000 kilowattóra áramot termel, árnyékot is biztosít a hőségben, de persze nem ez a fő előnye. Ahogy a houstoni polgármester, Sylvester Turner mondta:

Ez az egyedülálló mű több, mint egy szobor: megújuló energiát hasznosító erőmű. Ez az energia új korszakának emlékműve.

Hozzátette, hogy a város a tiszta energia, az épített környezet és a világszínvonalú művészet párosítására törekszik. Az interaktív időmérő eszköz a napfényt a Guadalupe Plaza Park síkjára sugározva összeköti az eget a földdel, és minden egyes fénysugarat az évszakoknak és a nap óráinak megfelelően újra alkotja a műalkotás geometriáján keresztül, ami kölcsönhatásba lép Houston specifikus szélességi és hosszúsági fokával is.

Fenntartható napóra

A projektet kivitelező nonprofit Land Art Generator Initiative (LAGI) a világ legnagyobb napórájaként definiálta a szerkezetet, aminek plafonján hosszában átnyúló, színezett üvegnyílások vannak, ezeken keresztül érkezik a napsugár a földre. 

A LAGI szerint a napóra nyilvános művészeti alkotás, ami megfelel a 21. századi infrastruktúra kulturális igényeinek. Megalkotásával a cél az volt, hogy lebontsák a művészet, a formatervezés, a szobrászat és az infrastruktúra közötti határvonalakat, hogy interdiszciplináris válaszokat találjanak a klímaválságra. Ahogy mondták, a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével is előidézett éghajlati válság súlyosbodik, de hisznek abban, hogy a publikus művészetnek törekednie kell a megújulásra, ha lehetséges.

Elizabeth Monoian, a Land Art Generator Initiative alapító társigazgatója azt mondta

A műalkotás élettartama során több mint 12 millió kilowattóra tiszta, megújuló energiát termel. Az Arco del Tiempo a tiszta energián keresztül megtéríti a szénlábnyomát, vagyis az összes energiát, amibe a gyártása került – az acél olvasztásától a fúrásig –, az általa termelt energia ellensúlyozza. 

Az ív alatti fémek kopoltyúknak nevezett sora a fényt ellipszisben fókuszálja a talajon. A rácsos ívek kombinációja támogatja a megdöntött acélszerkezetet, amit horganyzott fémmel vontak be, és egyedi gyártású fotovoltaikus modulokkal borították.

A Land Art Generator, amiben művészek, építészek, tudósok működnek együtt, arra törekszik, hogy bevonja a közvéleményt a tiszta energia közös tervezésébe, egyesítve a nyilvános művészetet, a várostervezést, a kreatív tereprendezést, a megújuló energiát és minden környezettel foglalkozó tudományt. A cég képviselői úgy nyilatkoztak:

Az Arco del Tiempo mindennap megmutatja az időt a nap járásának megfelelően, és olyan látvánnyal örvendezteti meg a látogatókat, ami áthidalja a földi és az égi világot.

Mariano tervei szerint a nap látszólagos mozgása az égen fénnyel és színekkel aktiválja a teret, és bevonja a nézőket, akik jelenlétükkel részt vesznek a mű létrehozásában. Mintha szemléltetné a Föld Nap körüli mozgását. Ahogy mondta, a tudomány által ihletett és megújuló energiával működő műalkotások hidat képeznek a művészet és a technológia között. 

Az Arco del Tiempo (az idő íve) egyszerre egy monumentális szobor és egy szuper szabadtéri találkozóhely lehet, ami alatt a városvezetés éjszakánként kulturális rendezvényeket tartana.  

(Borítókép: a szobor látványterve. Fotó: Land Art Generator Initiative)

Rovatok