Index Vakbarát Hírportál

A felnőttkori depresszió növeli a demencia kockázatát

2023. július 25., kedd 08:51

A JAMA Neurology folyóiratban megjelent új tanulmányban több mint 1,4 millió dán állampolgár adatait vizsgálták, ebből derült ki, hogy a depresszió hajlamosíthat a demencia kialakulására.

A JAMA Neurology folyóiratban megjelent tanulmány több mint 1,4 millió dán állampolgár adatait használta fel, akiket 1977 és 2018 között követtek nyomon – mondta dr. Holly Elser, a tanulmány vezető szerzője, a Pennsylvaniai Egyetem epidemiológusa és neurológiai rezidens orvosa.

Ahogy a CNN-en olvashatjuk, a depresszió és a demencia meglétének vizsgálatához olyan adatokat is figyelembe vettek, mint az iskolai végzettség, a jövedelem, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a kábítószer-használat és a bipoláris zavar.

A felnőttkorban kialakuló depressziót és a demenciát már több tanulmány összekapcsolta, de a legújabb mutatta ki egyértelműen az összefüggést a demencia kockázata és a depresszió diagnózisa között.

A depresszió nemcsak a demencia korai tünete, hanem növeli is a betegség kialakulásának esélyét. Elser szerint

a depresszió növelheti a demencia kockázatát a kulcsfontosságú neurotranszmitterek szintjének változása révén, vagy olyan változásokhoz vezethet a magatartásban, amelyek erősítik a demencia kockázatát.

De a tanulmány szerzői azt is elmondták, fel kell még tárni azt is, hogy a depresszió és a demencia közötti összefüggés erősebb lehet a férfiaknál, mint a nőknél.

A legfrissebb tanulmány az antidepresszáns gyógyszeres kezelést is vizsgálta a diagnózis felállításától számított hat hónapon belül, és nem talált különbséget a kezelt és a nem kezelt csoportok kockázata között.

Dr. Natalie Marchant, a University College London pszichiátriai részlegének docense nem vett részt az új tanulmányban, de azt mondja, más vizsgálatokból viszont az derült ki, hogy az idősebb felnőtteknél, akiknél használtak depresszió- és szorongáscsökkentő terápiát, a demencia jövőbeni kockázata is mérséklődött.

Elser hangsúlyozza, hogy a demencia kockázatától függetlenül az oly sok embert érintő depresszió kezelésének mindenképp prioritást kell élveznie.

(Borítókép: Daniel Berehulak / Getty Images)

 

Rovatok