Index Vakbarát Hírportál

Ismét repült a marsi helikopter, miután túlélte a kényszerleszállást

2023. augusztus 8., kedd 19:49

Az Ingenuity az első helikopter a Marson, amely rendkívül fontos része a NASA űrprogramjának. Eddig 54 repülést hajtott végre, mióta 2021. április 19-én felszállt. Ez jóval meghaladja az eredetileg tervezett öt repülésből álló küldetését.

A NASA Ingenuity robothelikopterének legutóbbi útja a Marson néhány korábbi repüléséhez képest nem volt túl különleges. A kis helikopter 24 másodperc alatt 5 méteres magasságba emelkedett a vörös bolygó poros felszíne fölé, majd ugyanott landolt újra – írja az Ars Technica.

Néhány korábbi repülése során az Ingenuity közel három percig repült egyhuzamban, 700 métert is képes volt átrepülni a marsi terepen.

Miután több mint két évvel ezelőtt a Perseverance-küldetés részeként landolt a Marson, a helikopter vitathatatlanul a NASA minden idők egyik legnagyobb felfedezői teljesítménye.

Az Ingenuity számára a küldetés sikere öt, viszonylag rövid repülés teljesítése volt. A 2021 áprilisában végrehajtott első tesztrepülése óta azonban a helikopter minden várakozást felülmúlt: több mint 50 alkalommal repült a Marson, és túlélte a hosszú és sötét telet is.

Rövidsége ellenére azonban az Ingenuity legutóbbi, augusztus 3-i repülése fontos volt a helikopter számára. A helikopter ugyanis a július végi 53. repülésén a tervezett 136 másodperces repülést mindössze 76 másodperc után automatikusan megszakította, és kényszerleszállást hajtott végre.

A repülés után a NASA Sugárhajtás Laboratóriumában a helikopter üzemeltetői megállapították, hogy az Ingenuity navigációs kamerájának képei nem egyeztek meg a jármű inerciamérő egységének adataival. Röviden: a fedélzeti számítógép egy dolgot várt, de mást látott.

A legelső repülés óta beépítettünk egy LAND_NOW nevű programot, amelyet arra terveztünk, hogy a helikoptert a lehető leghamarabb a felszínre hozza, ha a néhány tucatnyi nem kívánt forgatókönyv közül bármelyik bekövetkezik. Az 53-as repülés során találkoztunk is ezek egyikével, és a helikopter a terveknek megfelelően működött, és azonnali leszállást hajtott végre

– mondta Teddy Tzanetos, az Ingenuity csoportvezetője. 

A helikopter múlt csütörtöki repülésének célja az volt, hogy további adatokat gyűjtsön azokról a körülményekről, amelyek miatt az előző repülést idő előtt be kellett fejezni.

A legutóbbi repülés után Tzanetos elmondta, hogy a helikoptercsapat biztos abban, hogy az Ingenuity hamarosan visszatérhet a nehezebb küldetések teljesítéséhez.

Volt még egy előnye a rövid fel- és leszálló küldetésnek. A felszín felett 5 méteres magasságban a helikopter egy olyan fotót készített a marsi terepről, amelyen a Perseverance is látható.

Rovatok