Index Vakbarát Hírportál

Betépett patkányokkal tárhatják fel a tudat idegi alapjait

2023. augusztus 12., szombat 09:27

A svéd Lund Egyetem kutatói patkányok neuronjait vizsgálták pszichedelikus szerek hatása alatt, és érdekes felfedezést tettek.

A svéd Lund Egyetem kutatói Pär Halje, neurofiziológus kutató vezetésével olyan technikát fejlesztettek ki, amellyel patkányok agyának 128 területéről egyidejűleg mérik az elektromos jeleket, majd megvizsgálták, mi történik a neuronjaikkal pszichedelikus szerek hatására. Az eredmények váratlan és egyidejű szinkronizációt mutattak az agy különböző régióiban található neuronok között – írja a ScienceDaily.

Betépett rágcsálók neuronjai

Az elektromos hullámokat az idegsejtek aktivitása okozza, de a kutatóknak az egyes neuronokból is sikerült jeleket izolálniuk. Most először mutatták meg, hogy az LSD hogyan befolyásolja az állatok idegsejtjeit. Halje elmondta:

amikor a patkányoknak pszichedelikus anyagokat, LSD-t és ketamint adtunk, regisztrálni tudtuk a hullámokat.

Annak ellenére, hogy a ketamin és az LSD különböző agyi receptorokra hatnak, ugyanazokat a hullámmintákat eredményezték, még akkor is, ha az egyes sejtekből származó jelek különböztek.

Amikor a patkányok LSD-t kaptak, agyi idegsejtjeik kevésbé jeleztek az agy egész területén. A ketamin hasonló hatással volt a nagy neuronokra, de a kisebb idegsejtek jelátvitele fokozódott. Az idegsejtek együttes viselkedése erősen kapcsolódott a pszichedelikus élményhez.

A neuronok külön-külön ugyan másként viselkedtek a szer hatására, de ahogy Halje kommentálta, az egész agy reagált.

Az idegsejtek tevékenysége sajátos módon szinkronizálja magát, a hullámok az agy minden részén jelentkeztek.

Vagyis más módok is lehetnek a hullámok továbbítására, mint a kémiai szinapszisokon keresztül, amelyek viszonylag lassúak.

Pär Halje hangsúlyozza, nehéz megmondani, hogy a hullámok hallucinációkat okoznak-e, de az biztos, hogy egy nagyon specifikus, mérhető oszcillációs mintát láttak a patkányok agya által kibocsátott hullámokon. 

Az új modell és új mérések segíthetnek a tudat mögötti mechanizmusoknak és magának a tudat működésének a feltárásában, ami Halje szerint most a mesterséges intelligencia fejlődése miatt még fontosabb lett. Spontán-e a tudat, vagy be kell építeni? Még mindig nem tudjuk, mik a szükséges összetevők az agyban. Talán a patkányok izgalmas szinkronmintái segíthetnek feltárni a tudat idegi alapjait.

Rovatok