Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon is jelen van a halálos agyevő amőba

2023. augusztus 20., vasárnap 06:19

Az agyevő amőbára egy fiatal lány tragikus halálesete hívta fel a figyelmet. Török Júlia Katalin, az ELTE Biológiai Intézetének egyetemi adjunktusa szerint a tragédiát okozó amőbának Magyarországon is jelen kell lennie.

Ahogyan arról már beszámoltunk, meghalt egy 17 éves amerikai lány, miután agyevő amőbával fertőződött meg az Egyesült Államokban. A 17 éves Megan Ebenroth júliusban hunyt el. Az amerikai lány Georgia államban egy Dearinghez közeli tóban úszott, amikor megfertőződött a ritka amőbával. 

A lány a júliusi strandolása után erős fejfájásra ébredt, ezért édesanyja kórházba szállította. Az orvosok arcüreggyulladást állapítottak meg a lánynál, antibiotikumot írtak fel neki, majd hazaküldték.

A fiatal tünetei tovább súlyosbodtak. Lázat, migrént és egyensúlyvesztést is tapasztalt. Megan édesanyja szerint lánya mentális állapota is megváltozott. Édesanyja visszavitte őt a kórházba, ahol mesterséges kómába és lélegeztetőgépre került.

Az orvosok szerint a 17 éves lány halálát agyevő amőba okozta.

Magyarországon is jelen kell lennie

A Naegleria fowleri agyevő amőba nem ismeretlen a tudósok számára, mert az elmúlt bő ötven évben 1106 tudományos közlemény foglalkozott vele. Az egysejtű legnagyobb európai pusztítása a hatvanas években történt, 1962 és 1965 között 16 ember vesztette életét Csehországban, miután ipari hűtővízzel szennyezett forrásban fürödtek. A kutatók szerint a kontinensünkön eddig 25 igazolt Naegleria fowleri általi fertőzés történt.

Török Júlia Katalin, az ELTE Biológiai Intézetének egyetemi adjunktusa a Mandinernek azt mondta, hogy egyebek mellett Belgiumban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban is történtek végzetes fertőzések.

Ezekben az esetekben az extrém meleg időjárás miatt felmelegedett természetes víz vagy geotermikus, illetve ipari eredetű víz volt a fürdőzés vagy úszás helyszíne.

Az extrém meleg nyári időjárás Magyarországon is mind gyakoribb, így álló- és áramló vizeink jelentősen felmelegszenek – fogalmazott a szakértő, aki szerint mivel a Naegleria fowleri az Antarktisztól eltekintve a világ minden táján előfordul,

Magyarországon is mindenképpen jelen kell hogy legyen.

Az ELTE oktatója kifejtette, az ismeretlen halálesetként adminisztrált halálozások között nem tudni, volt-e naegleriasis vagy sem. Az agyevő amőba az orron keresztül jut be a szervezetbe, majd az agyba vándorol, ahol elpusztítja az agyszövetet, és pusztító fertőzést okoz

Rovatok