Index Vakbarát Hírportál

A viszonylag stabil súly meghosszabbíthatja a nők életét

2023. augusztus 31., csütörtök 19:04

A San Diego-i Egyetem tanulmánya az öregedés és a súly változásának kapcsolatát kutatta a nőkre fókuszálva, és kimutatta, hogy azok a nők, akik 60 éves kor után is nagyjából tartották súlyukat, nagyobb valószínűséggel élték meg a 90, 95 vagy akár a 100 éves kort.

Az új és egyedülálló tanulmányban (így még nem vizsgálták az idős kor és a súly összefüggéseit nőknél) több mint 54 ezer nő vett részt a Women's Health Initiative programban. Kiderült, hogy azok, akik az életkor előrehaladtával nem fogytak sokat, 1,2-2-szer nagyobb valószínűséggel éltek sokáig, mint azok, akik 5 százalékot vagy többet veszítettek súlyukból.

A vizsgálatban részt vevő nők 56 százaléka 90 évig is elélt, vagy még tovább, de azok, akik szándékosan lefogytak és elveszítették súlyuk 5 százalékát, 51 százalékkal kisebb valószínűséggel élték meg a magas kort.

Érdekes módon azonban az 5 százalékos vagy annál nagyobb súlygyarapodás nem befolyásolta az élethosszukat, összehasonlítva azokkal, akik tartották stabil testsúlyukat.

A tanulmány első szerzője, Aladdin H. Shadyab, úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államokban az idősebb nők körében gyakori a túlsúly, amikor 25 és 35 közötti a testtömeg-index, és ez nem egészséges. De a fogyás sem jelent jót, ha akaratlanul és hirtelen következik be, mert rossz egészségi állapot, betegség figyelmeztető jele lehet.

A tanulmány szerint az idősebb kori kis hízás nem befolyásolja az élettartamot, inkább a stabil súly, ami viszont pozitívan hat rá - de persze ha az orvos egészségügyi okokból fogyást javasol, azt érdemes szem előtt tartani.

Ez az első jelentős tanulmány, amely megvizsgálta a súlyváltozásokat az élet későbbi szakaszában, és azt, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a hosszabb élethez. A konzekvencia tehát az, hogy a stabil testsúly fenntartása alapvető fontosságú az idősebb nők körében.

Rovatok