Index Vakbarát Hírportál

Az éghajlatváltozás felel a gyilkos gombás fertőzésekért

2023. szeptember 2., szombat 19:32

Nemcsak Észak-Amerikában, de Európában is megnőtt a gombás fertőzések száma. A legnagyobb veszélyben a kórházban lévő immunhiányos betegek és az idősek otthonában élők vannak, de a rémálom forgatókönyvek szerint a gombák indítják el a következő világjárványt, ami elől már nem lesz menekvés senkinek. Mi segíti terjedésüket? Az egyre melegedő éghajlat.

Ahogy korábban megírtuk, egyre több és egyre veszélyesebb gyógyszerrezisztens gombák terjednek világszerte. Felvetődhet a kérdés: talán a The Last of Us videójáték és a belőle készült sorozat világa már nincs is olyan messze tőlünk? Ennek története szerint az emberek szervezetébe gombák fészkelnek be, és miközben átveszik az irányítást agyuk és idegrendszerük felett, agresszív zombikká alakítják őket. Ráadásul a sorozat alapjául szolgáló gombafaj létező is, ez az Ophiocordyceps unilateralis, más néven zombihangyagomba, ami megfertőzi a rovarokat, kiszívja belőlük a tápanyagokat, megtölti őket spórákkal, miközben elmekontrollt használ az állatok irányítására.

A világ egyik legnagyobb metropoliszában, New Yorkban bizarr egészségügyi problémák szaporodnak: márciusban a Candida aurisra figyeltek fel, ami életveszélyes lehet a kórházban fekvő, legyengült immunrendszerű betegek kétharmadára. Az Egyesült Államokban 29 államban azonosították, a halálozási arányt 30-60 százalékra becsülték, ha a betegeknek más alapbetegségük is volt. Áprilisban egy másik gombás fertőzés, a blastomycosis terjedt el, májusban pedig az USA és a mexikói egészségügyi hatóságok közösen kongatták meg a vészharangot a Fusarium solani gomba által okozott agyhártyagyulladások növekvő száma miatt. Több mint 150 embert érintett, és augusztus közepéig 12-en meg is haltak. De évente negyed-fél millió amerikai fertőződik meg a Histoplasma penészgombával is.

Melegedő gombák

Mindezek a járványok különböznek egymástól méretben, földrajzi helyzetben és az általuk érintett egyedek típusában, de mind gombáknak tulajdoníthatók. Tom Chiller, a fertőző betegségek orvosa és a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gombás betegségek osztályának vezetője azt mondja, egyértelmű és kimutatható növekedést tapasztaltak a gombás fertőzések terén. Hogy miért?

Egyre többen élünk, és egyre hosszabb ideig, de a magasabb életkor általában gyengébb immunrendszerrel jár, ami fogékonyabbá tesz a fertőzésekre. Ráadásul ismeretlen kórokozók bukkantak fel, amik őrületes iramban szaporodnak, és új területeket követelnek.

sok kutató állítja, hogy a bolygó felmelegedése (is) okolható a gombás fertőzésekért.

Az emberek és más emlősök testhőmérséklete eddig magasabb volt, mint amit a legtöbb gombás kórokozó elvisel, ezért évszázadokig védettek voltak a legtöbb fertőzéstől, de most, hogy a külső hőmérséklet is emelkedik, a gombák elkezdtek alkalmazkodni, és már bennünk is egész jól érzik magukat. Mi pedig elveszítjük ellenálló képességünket. 

A rémálom forgatókönyv

A koronavírus-járványt épphogy kihevertük, amelynek ráadásul újabb változatai döngetik már a kapukat, de nem lélegezhetünk fel, mert egyesek szerint a Candida auris elhozza a horrort életünkbe azzal, hogy több gyógyszerre is rezisztens, hatékonyan (akár két hét alatt megfertőzve egy egész osztályt) terjed egészségügyi intézményekben. A kórokozó spontán módon 14 évvel ezelőtt jelent meg három meleg éghajlatú tájon: Dél-Amerikában, Indiában és Dél-Afrikában, ezekről a helyekről vitték be Észak-Amerikába, de alkalmazkodásukat jól mutatja, hogy most már nem kell őket szállítani, helyben is történnek megbetegedések. 

De Európában is megnőttek az ilyen esetszámok, egy tavalyi felmérés szerint egy év alatt csaknem megkétszereződtek, a növekedés tehát földrajzi megoszlásban is megfigyelhető.

Bizonyos kutatások szerint a gomba mindig is az emberi szervezetben élő mikroorganizmusok között volt, de mivel nem okozott fertőzést, senki sem vizsgálta, hogy egészségügyi problémákat okoz-e. Természetes környezetben, a talajban, vizes élőhelyeken is előfordul, de az még nem világos, hogy innen kerül-e az emberre. Talán az, hogy egyre inkább beavatkozunk a természetbe, vándorlásra készteti a gombát. És minél több forró nap követi egymást, a gombák annál jobban élvezik a helyzetet, gyorsan alkalmazkodnak és szaporodnak. 

Rovatok