Index Vakbarát Hírportál

Már napi egy extra csésze kávé kisebb csodát tehet

2023. október 16., hétfő 20:17

Tényleg jótékony lehet a kávézás, napi egy extra csésze, cukor nélküli kávé elfogyasztása hosszú távon fogyást eredményezhet – derül ki egy, a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói által publikált tanulmányból. Persze drasztikus változást a temérdek koffeines ital elfogyasztásától sem kell várni...

Örök dilemmát szolgáltat a kávéfogyasztók, az azt ellenzők és a kutatók körében is, hogy a népszerű koffeines ital fogyasztása káros vagy éppen jó hatással van-e az egészségünkre.

Hiába azonban a sok ellentmondás, a fogyásért és a tökéletes testalkatért harcolók most mégis örülhetnek. Egy, az eddigi napi rutinhoz hozzáadott,

extra csésze, hozzáadott cukor nélkül elfogyasztott kávé ugyanis súlycsökkenést eredményezhet hosszú távon.

Mindez ugyan tényleg nagyon jól hangzik, mégsem a koffeines italtól kell várni a jelentős fogyást, ugyanis a kutatás eredményei alapján négy év alatt átlagosan 0,12 kilogrammal csökkent azoknak a súlya, akik egyel több kávét ittak meg a vizsgált időszak alatt a megszokottnál. Fontos hozzátenni, hogy míg a kávéhoz adott cukor növelte az önkéntesek testsúlyát, addig a tejjel és a tejszínnel elkészített italok esetében ez nem volt szignifikánsan megfigyelhető.

Ez részben annak köszönhető a kutatók szerint, hogy minél több folyadékot fogyaszt el egy ember a nap folyamán, annál jobban telítődve érzi magát, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb kalóriát vigyen be, aminek eredményeképpen a pluszkilók sem szaladnak fel olyan könnyen.

A massachusettsi Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói három korábbi, nagy léptékű tanulmány adatait használták fel mostani publikációjukhoz, amelyekben a résztvevők kérdőívekre válaszoltak az általuk elfogyasztott ételek és italokról egy nap folyamán, emellett pedig a testsúlyukat is rögzítették. A vizsgálat 1986 és 2015 közötti eredményeket vizsgált, amely során a kutatók négyévente összehasonlították a résztvevők kávéfogyasztási szokásait és a súlyváltozásukat – így állapították meg a kávénak köszönhető minimális, ám nagy mintán megfigyelhető jótékony, testsúlyra gyakorolt hatást.

A kutatók emellett kiemelték, hogy ha a résztvevők napi cukorfogyasztásukat azonban csak egy teáskanálnyi mennyiséggel növelték, akkor ugyanakkora súlynövekedés volt megfigyelhető ugyanazon időszak alatt, mint a kávét feketén fogyasztó társak esetében a fogyás mértéke. A változások fiatalabb és az elhízott vagy túlsúlyos embereknél voltak sokkal inkább megfigyelhetők, esetükben sokkal nagyobb arányban volt érzékelhető a fogyás vagy cukros kávé fogyasztása esetén a hízás – hiszen a hozzáadott cukor megszüntetheti a kávéval összefüggésbe hozható fogyást, mivel extra kalóriák forrása lehet.

Fontos leszögezni, hogy a kutatás csak kapcsolatot talált a kávéfogyasztás és a súlyváltozás között, ami azt jelenti, hogy a résztvevők nem feltétlenül fogytak vagy híztak a koffeintartalmú ital miatt, azonban jelentős mértékben volt megfigyelhető mindkét eset. Például előfordulhat, hogy azok az emberek, akik cukrot adnak a kávéjukhoz, nagyobb valószínűséggel fogyasztanak azon kívül is több cukrot egy nap alatt, ami súlygyarapodáshoz vezethet. 

A szóban forgó publikáció október elején jelent meg a  The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban.

Csökkenti a testtömegindexet

Egy másik, korábbi kutatás szintén hasonló eredményeket talált a kávéfogyasztás kapcsán, akkor a kutatók két olyan gént is találtak, amelyek felelősek azért, hogy az emberek milyen gyorsan dolgozzák fel a koffeint, és annak milyen hatása van a testtömegindexükre.

A 800 ezer ember adatait vizsgáló kutatásból megállapították, hogy

A VÉRBEN TALÁLHATÓ MAGASABB KOFFEINSZINTTEL RENDELKEZŐ EMBEREK TESTTÖMEGINDEXE (BMI) JELENTŐSEN ALACSONYABB.

Ezen résztvevőknek ráadásul átlagosan alacsonyabb volt a testzsírszázalékuk is, így jóval kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is az esetükben.

Rovatok