Index Vakbarát Hírportál

A magyarok alig ötöde ismeri a vitaminok jolly jokerét

2023. november 28., kedd 15:47

Mindössze a magyarok fele szed rendszeresen vitaminokat, és még ennél is kevesebben sportolnak. Bár időszakosan többen fogyasztanak különböző ásványianyag- és vitamintartalmú kiegészítőket, ezt a legtöbben továbbra sem elég tudatosan teszik. Ráadásul a magyarok túlnyomó része a betegségmegelőzés olyan egyéb formáit is mellőzi az életéből, mint az egészséges étkezés vagy a szűrővizsgálatok. Egyebek mellett ez derül ki a magyar gyógyszergyártó, a Bioextra Zrt. reprezentatív kutatásából.

A hidegebb évszakokban még hangsúlyosabbá válik a szervezetünk ellenállóképességének állapota, amelyet továbbra sem késő támogatnunk azért, hogy a lehető legkevesebb megbetegedéssel vészeljük át a telet. Sőt, már egy kis extra lépéssel is sokat tehetünk az egészségünkért – írja közleményében a harminc éves szakmai múltra visszatekintő Bioextra Zrt.

A vitaminok önmagukban nem oldják meg az összes feladatot, ám jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatva a különböző megbetegedéseknek.

Felelős magyar magánvállalatként fontosnak tartjuk, hogy segítsünk az egészség megőrzéséért folytatott küzdelemben. Azt szeretnénk, ha mindenki úgy támogatná az immunrendszerét, ahogyan az a leghatékonyabb: ne csak »bekapjunk valami bogyót« reggelente, hanem lehetőség szerint olyan vitaminokat, annyit és akkor szedjünk, amik valóban az egészségünket szolgálják

– magyarázza Kádár Tamás, a Bioextra Zrt. üzletág igazgatója.

A cég megbízásából az Ipsos által készített kutatásból azonban az látszik, hogy sokan még ezt a kis apróságot sem teszik meg. Vagy legalábbis nem elég körültekintően. Bár százból csupán egy olyan magyar van, aki egyáltalán nem szed vitaminokat, ugyanakkor a rendszeresség és a tudatosság továbbra sem jellemző.

Mindössze a magyarok fele támogatja a szervezetét rendszeres vitaminszedéssel. Igaz, a lakosság harmada ősszel rákapcsol: 33 százalék kezd el valamilyen kiegészítőt szedni betegségmegelőzés céljából. Sok fiatalt – legalábbis ilyen szempontból – teljesen hidegen hagy a megelőzés: a Z generáció tagjai közül minden tizedik teljesen mellőzi a vitaminokat. Holott a hidegebb idő, a fertőzések az ő szervezetüket is jobban kikezdi.

Bár összességében elmondható, hogy viszonylag sokan vannak, akik ugyan eltérő rendszerességgel, de használnak vitaminokat, sajnos azonban ezt kevesen teszik tudatosan. Jól jelzi ezt, hogy csak minden második magyar van tisztában azzal, mely vitaminokat érdemes szedni ősszel. Ezek az A, B, C, D, E vitaminok mindegyike, ám ezek beviteléről nem mindenki gondoskodik.

A hideg jelentősen megviseli a bőrünket is, aminek, úgy tűnik, nem sokan figyelnek oda a megfelelő védelmére: a válaszadóknak csak valamivel több mint negyede tudja, hogy mely vitaminok óvják a bőrt a hideg hatásai ellen. Egyébként a hőmérséklet zuhanásával az A és a B vitaminok szerepe nő.

Keveset tudunk a vitaminokról

A napsütésben gazdag hónapok során az emberi szervezet maga oldja meg a D-vitamin-bevitelt, hiszen a napsugarak hatására képes azt előállítani. A borongós idő megjelenésével ez a képesség csökken, ám D-vitaminra továbbra is szükség van, ezért érdemes pótolni. Nem mindegy azonban, hogy mennyit: a magyarok 38 százaléka a napi javasolt bevitelnél (1500-2000 NE) kevesebbet szed D-vitaminból.

Ha létezik a vitaminok között jolly joker, akkor a B12-t nyugodtan nevezhetjük annak. Számos ponton támogatja a szervezet működését: ezek az immunrendszer, a pszichológiai funkciók, az idegrendszer, a vérkeringés, a zsír- és fehérje-anyagcsere és a sejtosztódás. Kár, hogy ezt az emberek ötöde sem tudja: csak 19 százalék ismeri a B12 sokoldalúságát.

Ezek után nem meglepő, hogy csak a vitaminvásárlók fele választ tudatosan. Igaz, ők, ha már vesznek valamit, akkor azért tényleg odafigyelnek: 31 százalék elsősorban a hatóanyag, 17 százalék pedig a hatások alapján dönt egy-egy vitamin mellett. A külcsín meg aztán egyáltalán nem számít: mindössze 0,4 százalék dönt a vásárlás során a csomagolás alapján.

Miért szedjük, ha szedjük?

A kutatás alapján a vitaminszedés legfőbb motivációi sorrendben a következők:

Érdekesség, hogy jobban hiszünk a vitaminokban, mint a gyógynövénykivonatokban – a magyarok fele egyáltalán nem, vagy legfeljebb csak akkor használ gyógynövényeket, ha megbetegszik. A legnépszerűbb gyógynövények alapján feltehetően meghűlés esetén tesszük ezt. A leggyakoribbak ugyanis a fokhagyma, a citromfű és a kamilla. Ez a hármas toronymagasan kiemelkedik a gyógynövények mezőnyéből: a magyarok harmada mindegyiket fogyasztja.

A vitaminok valóban támogatnak az egészségünk megőrzésében, azonban nem fogják levenni a vállainkról az egész terhet – hívja fel a figyelmet a gyógyszergyártó.

Elcsépeltnek tűnik a testmozgás jelentőségének hangsúlyozása, ám úgy tűnik, még mindig szükséges kiemelni: kutatás szerint csupán a magyarok alig több mint negyede, 28 százaléka sportol rendszeresen. Ugyanez igaz az egészséges táplálkozásra is. A Bioextra Zrt. felméréséből ugyanis kiderül az is, hogy honfitársainknak csupán alig több mint a harmada igyekszik egészségesen étkezni. A súlyos megbetegedések megelőzésében kulcsfontosságú szereppel bíró, rendszeres szűrővizsgálatokat is csak 23 százaléka veszi igénybe. Az egészségünk egyik alappillérének számító regenerálódás lehetőségét sem adjuk meg a szervezetünknek: a megfelelő pihenésről mindössze minden harmadik magyar gondoskodik, és ugyancsak minden harmadik magyar igyekszik elkerülni a stresszt.

Rovatok