Index Vakbarát Hírportál

Kutatás mondta ki, hogy van olyan pingvin, ami napi tízezerszer alszik el

2023. december 1., péntek 20:37

Egy friss kutatás megállapította, hogy az állszíjas pingvinek nem hívei a hosszú alvásoknak, hanem inkább többször alszanak keveset, ami az esetükben azt jelenti, hogy napi legalább 10 ezerszer alszanak el négy másodpercre – azaz összesen 11 órát durmolnak.

Sokunk érezhette már annyira fáradtnak magát, hogy egy-egy pillanatra elbóbiskolt, ám van egy olyan állatfaj, amely ezt napi több ezerszer éli át. A Science folyóiratban megjelent tanulmány alapján ugyanis a kutatók megfigyelték, hogy az Antarktisz környékén élő állszíjas pingvinek annak ellenére, hogy több mint 11 órát alszanak egy nap alatt, ezt nem egyszerre teszik, hanem apránként.

Az újabb megállapítások szerint naponta körülbelül 10 ezerszer bólintanak be, ami az ő esetükben egy négy másodpercig tartó szundikálást jelent. A mikroalvások azt is lehetővé teszik, hogy mindamellett, hogy fokozatosan pihenik ki magukat, folyamatosan éberek tudnak maradni, így vigyázhatnak a fészkükre. 

Az állszíjas pingvinek alvási viselkedését a Lyoni Idegtudományi Kutatóközpont és a Koreai Sarkkutató Intézet csapata vizsgálta. Ahhoz, hogy pontosan megfigyeljék, mikor csukják le a szemüket az állatok, EEG-t, azaz az agy elektromos tevékenységét rögzítő mérőműszert, illetve más egyéb érzékelőket használtak.

A kutatók úgy vélik, az eredmények azt sugallják, hogy a pingvinek szaporodási sikere miatt az efféle alvás előnyei fokozatosan növekedhetnek. A tanulmány viszont megkérdőjelezi, hogy az alvás milyen mértékben változtatható meg, mielőtt annak előnyei elvesznének.

Ha bebizonyítjuk, hogy ez a fajta alvás a pingvin számára nem jár hátrányokkal, az megkérdőjelezné a szakaszokban való alvás jelenlegi értelmezését, amely szerint az eredendően káros az alvás minőségére

– olvasható a tanulmányban.

(Borítókép: Állszíjas pingvinek /Fotó: Getty Images)

Rovatok