Index Vakbarát Hírportál

Meglepő kapcsolatokat tártak fel ruháink és bizonyos betegségek között

2024. január 17., szerda 06:14

A műanyagok, a szűk fazonok, a feszes fojtogatók, a túl magas sarkak, a passzentos sportmezek mind egészségügyi problémák forrásai lehetnek akár légitársaságok dolgozói, akár üzletemberek vagy csak szűk farmert viselő anyukák vagyunk.

Tapasztalt már aggasztó viszketést, zavaró szédülést, érthetetlen zsibbadást vagy ok nélküli fáradtságot? Ha külön-külön jelentkeznek ezek a tünetek, az is elgondolkodtató, de ha egyszerre, akkor még inkább kétségbe eshetünk, milyen furcsa kórság támadhatott meg minket. A Harvard Egyetem kutatói légiutas-kísérőkkel végeztek tanulmányt, és arra a következtetésre jutottak, az okok nem a genetikánkban vagy vírusokban keresendők, hanem a pulóvereinkben.

Nem volt semmi probléma, amíg nagymamáink kötötték mellénykéinket, ők még jószándékból sem tették hozzá a biszfenol A-t, ami a műanyaggyártás egyik olyan vegyi adalékanyaga, ami akár pajzsmirigy-betegséget, termékenységi problémákat vagy rákot is okozhat. De nem csak az anyagok, a fazonok is vezethetnek súlyos következményekhez.

Szexi a szűk, de egészségtelen

Abbey Clancy 38 éves brit édesanya krónikus zsibbadástól szenvedett, de az internetről összeszedett tudásmorzsák alapján felállította diagnózisát: szklerózis multiplexben szenved. Szerencsére orvoshoz is elment azért, biztos, ami biztos, aki gyorsan felvilágosította, hogy az állandó alsóvégtag-bizsergést extra szűk farmerjei okozzák. Az eset két tanulsággal is szolgál: ne gondoljuk, hogy az interneten mindenre választ találunk, és dobjuk el a szuper skinny nacikat.

Az Alaska Airlines légiutas-kísérőinek időről időre lecserélik az egyenruháját, de nem mindig válik be az új design és az új fazonok. Amikor 2011-ben történt csere, a dolgozók rengeteg panasszal éltek, úgyhogy az új uniformist 2014-ben megint leváltották, de közben számtalan megbetegedést és konstans rossz közérzetet tapasztaltak. 684 légiutas-kísérőnél az új, szűk uniformis viselésekor légúti, bőrgyógyászati és allergiás tünetek jelentkeztek. 

De nem csak a stewardok, stewardessek, pilóták vannak veszélyben, szegény üzletembereket egész nap szorongatja a nyakkendő, amely, ha túl szoros, az agy vérellátását is gátolhatja, ahogy MRI-vizsgálatok kimutatták.

A feszes kravátli viselése 7,5 százalékkal csökkentette a véráramlást, fokozta a nyaki vénára, artériákra és a szemre nehezedő nyomást.

A megnövekedett szemnyomás pedig károsítja a látóideget, így látásromláshoz vezethet. De az inggallér is fojtogató probléma lehet, ha ujjunk nem fér be a nyak és a gallér közé, túl szoros és még a látást is torzíthatja.

A sportruhákkal is van baj

A szűk farmer uniszex, a nyakkendő férfi kelléktár, de a nőkre is leselkedik specifikus öltözködési veszély, például a magassarkú. A rendszeres kopogó tipegő viselése ugyanis fokozhatja a hátfájást, de ugyanilyen rossz hatással van a túl szűk melltartó, ami bordagyulladást okozhat, vagy az ártalmatlannak látszó ceruzaszoknya, ami korlátozza a lábak mozgását járás közben, így nyomást gyakorol a gerinc alsó részére. Igaz, egy hátsó hasíték vagy egy rugalmasabb anyag megoldhatja ezt a problémát.

Ha kiütések jelennek meg a nyakunkon, gyanakodjuk a sálunkra, ha pánikrohamunk lesz a koktélpartin, csinos, de túl szűk ruhánkat hibáztathatjuk. Dr. Monica Cain pszichológus szerint a túl szoros ruha szaporább légzést okozhat, ami súlyosabb esetben szorongást és pánikrohamot válthat ki.

És komoly, bár szezonális probléma rejtőzhet a ritkán tisztított tollkabátokban is, ugyanis jó búvóhelyet jelentenek az asztmát, köhögést, tüsszögést kiváltó poratkáknak. 

Az viszont igazán meglepő, hogy a különleges kialakítású, áramvonalas sportruhák csökkenthetik a teljesítményt, főleg az idősebb generációk körében. A Journal of Science and Medicine in Sport tanulmányában olvashatjuk, hogy a 60 év körüli betegek, akik már hajlamosabbak a magas vérnyomásra, az elhízásra vagy a 2-es típusú cukorbetegségre, nehezebbnek találták az intenzív futópados edzést, ha szorosan illeszkedő sportfelszerelést viseltek. Testhőmérsékletük és pulzusok nagyon magasra emelkedett, ami a szívroham fokozott kockázatával járt. 

(Borítókép: Munkások exportmegrendelésekre gyártanak ruhákat Lianyungangban, Kínában 2023. november 29-én. Fotó: Costfoto / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok