Index Vakbarát Hírportál

Megsérült a NASA Mars-helikoptere, nem repül tovább

2024. január 26., péntek 15:02

A NASA csütörtökön jelentette be, hogy az Ingenuity névre keresztelt Mars-helikoptere a rotorlapátok sérülése miatt nem repülhet többé.

Az Ingenuity az első helikopter a Marson, amely rendkívül fontos része a NASA űrprogramjának, három év alatt 72 repülést hajtott végre a bolygón.

Az űrügynökség csütörtökön jelentette be, hogy a kaliforniai Pasadenában található NASA Jet Propulsion Laboratoryba visszaküldött képek és adatok azt mutatták, hogy a helikopter egyik vagy több szénszálas rotorlapátja megsérült leszállás közben az ebben a hónapban végrehajtott utolsó repüléskor – írja a The Guardian.

A csapat megállapította, hogy a helikopter már nem képes repülni. Bár a helikopter még egyenesen áll, és továbbra is kapcsolatban van a repülésirányítókkal, a 85 millió dolláros küldetése hivatalosan is véget ért.

Bár tudtuk, hogy ez a nap elkerülhetetlen, ez nem teszi könnyebbé. Szinte túlzás azt állítani, hogy felülmúlta a várakozásokat

– mondta Lori Glaze, a NASA munkatársa.

Az utolsó repülésről készült képek azt mutatják, hogy a rotorlapátok közül egy vagy több megsérült leszállás közben, és a felszínnek csapódhatott. A NASA szerint a lapátok már nem használhatók.

A helikopter a múlt heti utolsó repülésén körülbelül 12 méter magasra emelkedett, majd néhány másodpercig lebegett, mielőtt leereszkedett volna. A kapcsolat egy időre megszakadt, majd miután a kommunikáció helyreállt, a kár megerősítést nyert. A kommunikáció elvesztésének okát jelenleg is vizsgálják.

Az Ingenuity sikere arra késztette a NASA-t, hogy 2022-ben két mini helikopterrel egészítsen ki egy jövőbeli Mars-missziót.

Rovatok