Index Vakbarát Hírportál

Különleges módszert dolgoztak ki a magyarok a mézhamísítás kiszűrésére

2024. február 7., szerda 17:16

Sokszor a bolti mézek többsége nem felel meg a minőségi előírásoknak, esetenként még a méz eredete is kérdéses. A Semmelweis Egyetem, és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói azonban most kidolgoztak egy világszinten is egyedi módszert, amely segítheti a mézhamisítás kiszűrését.

A Semmelweis Egyetem, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói kidolgoztak egy olyan egyedi labortechnikai módszert, amely segítheti a mézhamisítás hatékonyabb kiszűrését – áll a Semmelweis Egyetem sajtóközleményében

Az új módszer a jelenleg elterjedt vizsgálatoknál gyorsabb, emellett kevesebb előkészítés és jóval kevesebb vegyszer szükséges hozzá. Mint írják, a kutatók célja az volt, hogy a méz manipulálására használt eljárást nagyobb pontossággal kimutassák, s így igazolható legyen a botanikai vagy földrajzi eredet, a hamisítás vagy a túlmelegítés ténye.

Arra kerestük a választ, hogy milyen hatékonysággal tudjuk az egyik mézfajtát a másiktól, a tiszta mézeket a hamisaktól elkülöníteni

– nyilatkozta Bodor Zsanett adjunktus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének munkatársa, aki egyben a nemzetközileg is újdonságnak számító módszert bemutató tanulmány első szerzője.

Két módszert alkalmaztak

A kutatók két analitikai módszert, az elektronikus nyelvet (elnevezése az emberi ízlelés szimulálásából adódik) és a közeli infravörös spektroszkópiát (NIRS) alkalmazták a túlmelegítés kiszűrésére. Három mézfajtát melegítettek eltérő hőmérsékletekre, majd a kapott adatokat összegezték. 

A két módszer önmagában alkalmazva képes volt két fajta esetén a hevített és referenciamézet elkülöníteni egymástól, de kombinálásuk még hatékonyabbnak bizonyult. Így 98 százalék feletti pontossággal azonosította be a hevített mintákat, a kontrollt (melegítetlen minta) pedig 100 százalékkal. A két módszer a cukorsziruppal kevert mézek pontosabb azonosítására is alkalmas.

A méz az egyik leggyakrabban hamisított élelmiszer a világon. A visszaélés legtöbbször cukorsziruppal történik, amit közvetlenül a mézbe kevernek vagy a méheket etetik vele a gyűjtési időszakban.

Rovatok