Index Vakbarát Hírportál

Forradalmi eljárások a szem korrekciójában és színváltoztatásában

2024. március 12., kedd 18:20

Úgy tűnik, megszületett a sikeres szemszínváltoztató eljárás, amely gyorsan végleges eredményhez vezethet. De vissza is fordítható! Ugyanakkor a mesterséges intelligenciát is a szem szolgálatába állították, algoritmusa már képes kiszűrni és értékelni a cukorbetegségből eredő diabetikus retinopátiát.

Néhány évvel ezelőtt még csak álom volt a végleges szemszínváltoztatás, mert kísérletek ugyan történtek, de a mesterséges íriszimplantátum sok betegnél glaukómát okozott. A New Color Iris, majd a BrightOcular technika a szilikonimplantátumok egészséges íriszre történő felhelyezéséből állt, de időközben betiltották az Európai Unió legtöbb országában, mert megsértette a törékeny és összetett szaruhártyát.

A beavatkozáson átesett betegek több mint felénél súlyos szövődmények alakultak ki. 2018-ban egy argentin modell, Nadinne Bruna elmondta, hogy megkapta az implantátumot, mert barnáról szürkére akarta változtatni szemszínét, de az élete rémálommá vált. Látása homályos lett, pupillái már nem tudnak alkalmazkodni a fényhez, és fényérzékeny lett a szeme. Látáskárosodása maradandónak bizonyult, szaruhártya-transzplantáción kellett átesnie.

Barnából simán lehet kék

Az egyik korai eljárás, a keratodepigmentáció lényege, hogy eltávolítják a melanint, a szem színét adó pigmentet, de nem volt 100 százalékos siker. Növelte a glaukóma kialakulásának kockázatát. 2013-ban egy másik, lényegesen megbízhatóbb technikát dolgoztak ki a szemorvosok, és megszületett a keratopigmentáció. Ezt egy olyan módszer ihlette, amit azoknál a betegeknél használtak, akiknek nincs szivárványhártyája, és látáskárosodásban, vakságban, vagy fényérzékenységben szenvednek. Kiegészítették lézerrel, ennek segítségével intrecorneális alagutat alakítanak ki a páciens szemében, majd pigment behelyezésével változtatják a szem színét a kívántra. Csak a szem felszínén történik a beavatkozás, így nincsenek vérzések, szövődmények, mélyebb sérülések, glaukóma sem fordul elő. A műtét szemenként 35-40 perc, ennyi idő alatt véglegesen megváltoztatható a szem színe, ami jó hír, főleg ha tudjuk, hogy a kék szem milyen szuperképességgel jár. De az eljárás visszafordítható, megváltoztatható. 

Egyelőre a biológiailag kompatibilis pigmentekhez való hozzáférés a gátja, mivel még csak néhány színt hagytak jóvá az orvosok. A bőrgyógyászati pigmentek alkalmazása is beválhat, de a pigmentek gyakran reagálnak a fényre, így oxidáció léphet fel. Ez idővel a szín megváltozásához vezethet, és kiszámíthatatlanná teheti a végleges szemszínt.

Szemgyógyító lett a MI

Friss hír, hogy a mesterséges intelligencia megint segítségünkre volt. Algoritmusokat fejlesztett ki a diabetikus retinopátia (DR), az I-es, illetve II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél kialakuló szemromlás kezelésére. A cukorbetegségből eredő szövődmények világszerte a vakság vezető okai a munkaképes korú felnőttek körében.

Jelenleg 537 millió felnőtt él cukorbetegséggel, és ez a szám az előrejelzések szerint 2030-ra 643 millióra emelkedik. A széles körű, szisztematikus DR-szűrési programok bevezetése azonban nehéz a szegényebb országokban.

A mesterséges intelligenciával működő eljárás során egy hordozható, kézi retinakamerát használnak a retina fényképezésére, majd a képeket egy központi adatbázisba továbbítják, ahol értékelik. Az eredményeket online és a szűrési helyeken elérhetővé teszik a páciensek számára. Az együttműködő kutatócsoport által kifejlesztett AutoML több kép pontos és olcsó értékelését teszi lehetővé, mintha emberek készítenék el a jelentéseket. 

Az AutoML lehetővé teszi kód nélküli algoritmusok fejlesztését minimális költséggel olyan személyek számára is, akik nem rendelkeznek széles körű számítógépes programozási nyelvi ismeretekkel. Az AutoML-modellek használata a DR-szűréshez kiküszöbölheti a szembetegek ellátásában tapasztalható különbségeket, mert biztosítja a retina képeinek gyorsabb értékelését az ellátás helyén. Ráadásul a gyors értékelésnek köszönhetően azonnali beutalót állíthat ki.

Rovatok