Index Vakbarát Hírportál

Olyan meleg az összes óceán, hogy kifehérednek a korallok

2024. április 16., kedd 19:49

Jelentős áldozatokat követel az óceánok rekordhőmérséklete: világszerte kifehérednek, sőt haldoklanak a korallok, adta hírül a BBC, amely egy rövid videóval is illusztrálta a pusztulást.

Az óceánok felmelegedése okozza a korallok tömeges kifehéredését az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala (NOAA) szerint. A jelenség az egész világon megfigyelhető, immár a negyedik alkalommal, írja a BBC

A fehéredés akkor következik be, amikor a korall stresszes állapotba kerül. Ez azt jelzi, hogy a korall pusztul, pedig a korallzátonyok tartják fent az óceáni életet, a halászatot, és évente több billió dollár bevételt termelnek.

Szépnek tűnik, de közben haldoklik

Az elmúlt hónapokban sorra dőlnek meg az óceánok hőmérsékleti rekordjai, de ez az első globális bizonyíték arra, hogy mindez milyen hatással van a tengeri élővilágra. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala megerősítette, hogy a korallokat tömeges stressz éri az összes óceánban (az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánban is), miután a világ összes tájáról hetek óta kapják erről a jelentéseket a tudósoktól.

A kifehéredett korall gyönyörűen néz ki a képeken, de a zátonyok vizsgálatára az óceánba merülő tudósok azt mondják, hogy közelről az látszik, hogy a korall egyértelműen beteg és pusztulóban van.

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kenyában és Brazíliában élő tudósok arról beszéltek a BBC Newsnak, hogy döbbenetet, sőt haragot éreztek látva, ahogy a felmelegedett óceánok fenyegetik vagy elpusztítják az általuk szeretett korallokat.

Rovatok