Index Vakbarát Hírportál

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a napelemparkok telepítését

2024. április 17., szerda 20:45

Fekete Csaba Csongor az adatalapú üzleti megoldások és fejlesztések szakembere, aki az Európai Űrügynökséggel is együttműködik. Közösen dolgozták ki az Opt4Sol.AI rendszerét, ami segítheti a megújuló energiatermelés bővülését és a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Fekete Csaba Csongorral az Index is beszélgetett az adatalapú üzleti megoldásokról, a mesterségesintelligencia-modellek fejlesztéséről. Csongor együttműködik az Európai Űrügynökséggel is, legújabb áttörő fejlesztésük az OPT4SOL, ami kulcsfontosságú eszköz a megújuló energiatermelés bővülésében és a klímaváltozás elleni küzdelemben, segíti a hatékonyabb és fenntarthatóbb napelemes energiaforrások elterjedését. 

Az OPT4SOL hozhatja el a napelemparkok telepítésének új paradigmáját a mesterséges intelligencia és a térinformatika segítségével. A rendszer célja, hogy térbeli adatok, űrfelvételek, és a mesterséges intelligencia kombinációjával támogatást nyújtson a napelemes erőművek helyválasztásában.

A jelenlegi gyakorlat szerint a fejlesztők az általuk ismert helyszínek jogszabályi alkalmasságát vizsgálják, az energetikai szempontok mellett. Az OPT4SOL megközelítése olyan előszűrést biztosít a fejlesztők számára, ami listázza és rangsorolja azokat a területeket, amelyek termelés szempontjából a legoptimálisabbak.

Hazai és európai forrásokból közel 70 különböző térbeli adatot tartalmaz, ezek befolyásolhatják egy naperőmű optimális elhelyezését – ilyenek például a népességadatok, ipari területek, aszály-index, földárak, nagy- és középfeszültségű hálózatok, védett területek.

A térinformatikai eszközökre és a gépi tanulási modellekre épülő helykiválasztást a projekt jelenlegi fázisában az OPT4SOL fejlesztői – a GeoX Kft. és a Holistic rm Kft. – biztosítják. A jó hír, hogy a rendszer más európai országokba is adaptálható a helyi szabályozások függvényében. Nemcsak a publikus adatok gyors és hatékony feldolgozására alkalmas, hanem egyedi információk (például a napelemfarm-fejlesztők saját paraméterei) is beépíthetők. Például a fejlesztő a jogszabályi ismeretek alapján előre kizárhat területeket az elemzési folyamatból.

Az OPT4SOL jelentős áttörést hozhat a megújuló energiaforrások terén, mert figyelembe veszi az adott területek környezeti és szabályozási aspektusait is. Innovációja talán felgyorsíthatja a napenergia felhasználását, és hatékonyabbá is teheti azt, ami nagymértékben hozzájárul a fenntartható jövő kialakításához és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Rovatok