Index Vakbarát Hírportál

Az őskorallok minden élőlénynél előbb világítottak az óceánok mélyén

2024. április 24., szerda 12:09

Azt ugyan már eddig is tudtuk, hogy sok állat képes világítani, mégis csak keveset tudunk róla, hiszen a legtöbb ilyen faj az óceánok mélyén él. Emiatt is számít komoly áttörésnek egy amerikai kutatók által publikált új tanulmány, amely szerint az 540 millió évvel ezelőtt élt mélytengeri korallok lehettek az első világító állatok.

Elsőnek kétségkívül mindenki szeret lenni, azonban erre általában a különböző versenyek kapcsán figyelünk oda legfőképp, az állatvilágban ennek aspektusairól csak ritkán esik szó.

Egészen idáig, ugyanis Andrea Quattrini, a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban frissen publikált kutatás társszerzője szerint áttörést értek el, ugyanis munkájuk alkalmával arra jutottak, hogy

a megközelítőleg 540 millió évvel ezelőtt élő mélytengeri korallok lehetnek az elsők, akik fényjelzéssel kommunikáltak

– legalábbis mindeddig ez a legkorábbi ismert formája ennek.

A ma élő, világító tengeri állatok – köztük halak, tintahalak, polipok, medúzák, de még egyes cápák is – kémiai reakció eredményeként képesek világítani. Néhányan a ragadozók elijesztésére használják a fényt, mások éppenséggel a zsákmányuk odacsalogatására, ahogy az ördöghal, egyes fajok pedig jelzőfényként használják a párjuk megtalálásához – magyarázta Quattrini, a Smithsonian Természettudományi Múzeum korallgyűjteményének kurátora. 

Számos mélytengeri lágykorall-faj rövid ideig világít, ha beleütköznek vagy ecsettel megsimítják. Ezt használták fel a tudósok a világító fajok azonosítására és tanulmányozására távirányítású víz alatti roverjükkel – mesélte Steven Haddock tengerbiológus, a tanulmány társszerzője.

Leírása szerint a lágy korallok a vízben hullámzó nádszálakhoz vagy csontvázujjakhoz hasonlíthatók, és rózsaszín, narancssárga, fehér, kék, lila színben világítanak.

A tanulmány társszerzője, Danielle DeLeo, Smithsonian evolúciós tengerbiológus kiemeli: 

Egyes fajoknak az egész teste, míg mások ágainak egy része világít csak. 

A kutatók a felfedezésük ellenére azt továbbra sem tudták megállapítani, hogy a fényreakció védekezésre vagy más organizmusok odavonzására szolgál, esetleg mindkettőre. De ennek gyakorisága arra utal, hogy alapvető a jelentősége számos korallfajnál.

A kutatók arra a kérdésre is választ kerestek, hogy mióta világítanak a korallok. Ennek megválaszolására 185 világító korallfaj genetikai adatait felhasználva készítettek egy részletes evolúciós fát. Mint kiderült,

az összes ma élő lágy korall közös őse 540 millió évvel ezelőtt élt, és nagyon valószínű, hogy világított, illetve képes volt a biolumineszcenciára.

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy ez mintegy 270 millió évvel előzi meg az eddig ismert legkorábbi példát: egy világító ősrákot. A világító fajok megjelenését ez körülbelül a kambriumi robbanás korára teszi, amikor a földi élet fejlődése felgyorsult és az állatvilág robbanásszerűen diverzifikálódott.

(Borítókép: Giordano Cipriani / Getty Images Hungary)

Rovatok