Index Vakbarát Hírportál

Az elektromos cigi a vizeletben és a DNS-ben is megjelenő hevített méreg

2024. május 11., szombat 09:33

A dublini egyetem kutatói a mesterséges intelligencia segítségével analizálták a gőzölős elektromos cigaretták összetevőit, és csak bajt találtak. Nehézfémek a vizeletben, DNS-károsító hatás, halálos komponensek – főleg az édes ízt fogyasztó fiatalok vannak veszélyben.

Még két év sem telt el azóta a tanulmány óta, ami kimutatta az e-cigaretták DNS-károsító hatását, máris itt az új, ami a vaporizátorok veszélyeit bizonyította a mesterséges intelligencia segítségével.

A DNS-vizsgálatban a kaliforniai egyetem kutatói az e-cigaretta füstjének komponenseivel kezelték az normál epiteliális sejteket, amik ott vannak a mirigyekben, a szájban és a tüdőben is. A sejtek komoly károsodást szenvedtek, a DNS kettős spiráljának egyik vagy másik szála elszakadt, nem történt meg a sejtjavítás, vagy hibásan, így nő a rák kockázata.

Különös eredmény, hogy a nikotinmentes e-cigaretta 50 százalékkal több DNS-szakadást okozott, mint a nikotintartalmúak.

Az ok az lehet, hogy nem egyedül a nikotin a felelős a károkozásért, mert azonosították az összetevők között a rákkeltő formaldehidet és a súlyos tüdőbetegséget okozó diacetilt is. Talán az elektromos cigaretták sem jobbak, mint a klasszikus füstölő rudacskák? 

Erre utal a vizeletüket analizáló vizsgálat, amelyet amerikai fiatalok körében végeztek. Kiderült, akik rendszeresen e-cigiznek, és főleg édes ízvilágú gőzölőst szívnak, nagy mennyiségű nehézfémtől szabadulnak meg pisiléskor.

Hevített méreg

Dublinban, az RCSI Orvosi és Egészségtudományi Egyetemen a mesterséges intelligencia segítségével tárták fel, hogy a vaporizátor elektromos cigaretták gőzei, és különösen a gyümölcsös aromájúak, hihetetlenül rombolják szervezetünket.

A 180 aromát, kémiai összetételüket és lebomlásukat vizsgáló analízis kimutatta, hogy a termékek 127 mérgező vegyi anyagot, 153 egészségre veszélyes anyagot és 225 irritáló anyagot tartalmaznak. Ezek főleg a gőzök előállításához használt komponensek, amelyek hevítve még mérgezőbbek. A vaporizátorok a folyékony matériát magas hőmérsékletre hevítik, hogy gőzt képezzenek belőle, de a tartalmuk nem túl megnyugtató: növényi glicerin, propilénglikol, nikotin és aromák, különféle mennyiségben keverve.

Korábbi kísérletekben már kiderült, hogy bizonyos gyümölcsízű gőzök (főleg az eper, dinnye és áfonya) a hevítés során veszélyes vegyületeket, úgynevezett illékony karbonilokat termelnek. A karbonilok a kémiában azt a csoportot jelentik, amelyben egy szénatom kettős kötéssel kapcsolódik egy oxigénatomhoz. Ezek azok a vegyületek, amelyek hozzájárulnak a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és az obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásához. A vizsgálatokat és az egységes konklúzió levonását nehezíti, hogy több tízezer vaporizátor termék létezik (ízek, márkák variálódnak), és ezekben rengeteg különféle vegyszer van.

Az eredmények elrettentőek: szinte minden ízben legalább egy olyan komponenst is találtak, ami veszélyes az egészségünkre, de volt, amiben többre is bukkantak. 

Az Egyesült Királyságban 4,5 millión élnek a gőzös cigikkel, úgyhogy a kutatók, orvosok szerint sürgető lenne szabályozni, korlátozni a veszélyesnek bizonyult ízeket. A fiatalok különösen veszélyeztetettek, hiszen a termékek gyártói nem titkoltan őket is célozzák, például az olyan ízekkel, mint a vattacukor vagy a cseresznyés kóla. 

Donal O'Shea, az RCSI kémiaprofesszora azt mondta, teljesen ízmentessé kellene tenni a gőzöket, hiszen 15-20 év múlva óriási betegséghullám várható a most rendszeresen e-cigizők körében. 

A gőzölős e-cigarettákat eredetileg úgy hirdették, mint a leszokás leghatékonyabb eszközeit, de most már saját jogon hódítanak, és nem a leszokás, hanem a rászokás eszközeként – főleg a gyerekek, tinédzserek körében.  

Az ártalomcsökkentésről

A tudomány mai állása szerint nem elsősorban a nikotin, hanem a cigaretta égése során felszabaduló füst felelős főként a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. Épp ezért az a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk. Aki még el sem kezdte, az ne is szokjon rá, aki pedig már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le róla, hisz az első cigarettamentes naptól jelentősen csökkenek a megbetegedés kockázatai. Azonban sokan vannak – a Földön több, mint egymilliárdan, hazánkban kétmillióan – akik valamiért mégsem teszik ezt meg. Azok a felnőtt dohányosok, akik az ismert kockázatok ellenére is tovább folytatják a dohányzást, van lehetőségük csökkenteni az ártalmakat, ha megbízható forrásból tájékozódnak az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.

A füstmentes technológiák által akár 70-95 százalékkal csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. Ilyen füstmentes technológia az elektronikus cigaretta, a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, vagy a dohányhevítéses technológia. Fontos tudni azonban, hogy ezen füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak pl. nikotint, amely többek között megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint függőséget okoz; a károsanyag-kibocsátás csökkenése és az egészségügyi hatás közötti összefüggés vizsgálatára pedig még hosszútávú kutatások szükségesek. A füstmentes technológiák által elérhető ártalomcsökkentés csak a cigaretta teljes mellőzésével érhető el, együttes használatuk esetén nem érvényesül az ártalomcsökkentés. A legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotin tartalmú készítményt.

Rovatok