Index Vakbarát Hírportál

Az európai csapvíz is szennyezett, és a palackozott víz is tele van vegyi anyaggal

2024. július 12., péntek 08:25

Már nem dőlhetünk teljes nyugalommal hátra, és kortyolhatunk bele mindenféle hátsó gondolat nélkül a csapvízbe sem, ugyanis egy európai vizsgálat szerint a csapvíz és a palackozott víz egy része is vegyi anyagokkal szennyezett. A legfőbb ellenség a trifluorecetsav lehet, amelyet 36 ivóvízmintából 34-ben, míg 19 ásványvízmintából 12-ben ki is mutattak.

Nemcsak a napokban mindenkit sokkoló hőség ideje alatt, de a mindennapjainkban is az egyik olyan elem, amire mindenképpen szükségünk van a túléléshez, az nem más, mint az ivóvíz.

Ebben természetesen semmi újdonság nincsen, ahogy abban sem, hogy mennyivel több betegséggel kell megküzdenie a lakosoknak olyan országokban, ahol a legkevésbé sem tiszta a víz, a szennyeződések azonban immáron nemcsak őket, de az egyébként víz szempontjából meglehetősen jól álló európaiakat is veszélyeztetheti. Legalábbis ami az örök vegyi anyagként is ismert vegyszereket illeti biztosan. 

 Ugyanis a PAN Europe nevű szervezet legfrissebb jelentése szerint

a csapvíz esetében 36 mintából 34 szennyezett, míg a palackozott vizeknél 19-ből 12-ben mutatták ki a szennyeződést. 

Ennek legfőbb okozója a TFA, azaz a trifluorecetsav, amely miatt összesen 55 ivóvízmintát elemeztek, amelyek 11 különböző európai uniós országból érkeztek. A European Pesticide Action Network elemzői így egyben azt is megállapították, hogy a vegyi anyagok az esővízben is megtalálhatók, hiszen az ivóvíz a talajvízből, a tavakból és a folyókból kerül kisebb emberi rásegítést követően a poharainkba.

Az eredmények alapján az is megállapítható, hogy ugyan nem maradéktalanul, de mára már a palackozott víz a benne lévő mikroműanyagok ellenére is egészségesebb választás lehet számunkra, bár az ásványvizek szennyezettségi aránya sem mutat megnyugtató képet. 

Mindez amiatt problémás, mert egy tervben lévő EU-s szabályozás szerint az ivóvízben az örök vegyszerek mértéke nem haladhatja meg a 500 ng/literes szintet, ami alapvetően azért problémás, mert a tervezet megalkotói szeretnék, ha a trifluorecetsavval kapcsolatban is hasonló előírás lépjen érvénybe. A kutatásban a TFA átlagos mértéke ennél ugyanis az ivóvíz esetében magasabb (710 ng/l), ám az ásványvíznél (278 ng/l) alacsonyabb volt. 

Pedig a probléma orvoslása meglehetősen égető, ugyanis a vegyi anyagok terméketlenséget, elhízást és rákot is okozhatnak – főként a férfiaknál nő meg a here- és prosztatarák kialakulásának kockázata.

(Borítókép: Brett Coomer/ Houston Chronicle / Getty Images Hungary)

Rovatok