Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen mértékben gyorsul az óceánok felmelegedésének üteme

2024. szeptember 30., hétfő 16:56

Az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálatának az óceánok állapotáról hétfőn közzétett jelentéséből kiderült, hogy kétszeresére gyorsult az óceánok felmelegedésének üteme 2005 óta.

Csaknem kétszeresére gyorsult az óceánok felmelegedésének üteme 2005 óta, és 2023-ban már az óceánok felszínének több mint ötödén tapasztaltak jelentős hőhullámot – írja az MTI az Európai Unió Kopernikusz éghajlatváltozási szolgálatának jelentése alapján.

Karina von Schuckmann óceánkutató a jelentést bemutató videokonferencián elmondta, hogy az óceánok az 1960-as évek óta folyamatosan melegednek. 2005 óta a hőelnyelésük 1,05 watt négyzetméterenként, szemben az azt megelőző évtizedekkel, amikor ez az érték 0,58 watt volt négyzetméterenként.

A Föld 70 százalékát borító óceánok állapota nagy mértékben befolyásolja a szárazföldek éghajlatát is. A magasabb vízhőmérsékletek következtében gyakoribbá válnak a pusztító viharok, amelyek súlyos árvizeket is előidéznek.

Az óceánok felmelegedésének velejárója a tengereken tapasztalható kánikulák megsokszorozódása is: 2023-ban a tengerfelszín 22 százalékán fordul elő legalább egyszer szélsőséges hőhullám. Ezeknek a hőhullámoknak az időtartama jellemzően egyre hosszabb, 2008 óta az évi átlag 40 napra emelkedett a korábbi 20-ról.

A jelentésből kiderült az is, hogy a Jeges-tengerhez tartozó Barents-tengerben a tengerfenék a jelek szerint már az állandó hőség állapotába került.

A Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek partjainak közelében pedig 2022 augusztusában rekordmagas vízhőmérsékletet rögzítettek, 29,2 Celsius-fokot, amelyre 40 éve nem volt példa.

A kutatók azt is kimutatták, hogy ugyanebben az évben a tengeri hőhullám a Földközi-tenger felszíne alatti 1500 méteres mélységben is éreztette hatását.

A víz felmelegedése miatt a tengeri élőlények gyakran elvándorlásra kényszerülnek vagy tömegesen elpusztulhatnak, károsodnak az ökoszisztémák, és a táplálékok eloszlásában is zavarok keletkezhetnek. Karina von Schuckmann tájékoztatójában kiemelte azt is, hogy a felmelegedés árthat a halak szaporodásának, aminek a halászatra is negatív következménye lehet.

Rovatok