Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a kávé pozitívan hat az egészségre. Egy átfogó tanulmány szerint a kávéfogyasztás a szívbetegségek, a stroke és a rák miatti halálozás kockázatát is csökkenti.
Az emberek már évszázadok óta kávét isznak, a szervezetre gyakorolt hatásairól mégis megosztó vélemény alakult ki. Fokozott egészségügyi kockázataira egyre több kutatás cáfol rá. Marc Gunter londoni professzor szerint a kávéfogyasztás rendkívül pozitívan hat az egészségre – írja a BBC.
A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) táplálkozási és anyagcsererészlegének korábbi vezetője egy tanulmányt készített, amelyben félmillió ember kávéivási szokásait vizsgálta Európa-szerte. A 16 éven át tartó kutatás meglepő eredményeket hozott.
A tanulmányban megállapították, hogy a kávéfogyasztás a szívbetegségek, a stroke és a rák miatti halálozás kockázatát is csökkenti.
A professzor szerint kevesebb betegségben szenvednek azok, akik naponta legfeljebb négy csésze kávét megisznak. A pozitív hatásokat a koffeinmentes kávéknál is észlelték, mivel a jótékony eredményeket alapvetően nem a koffein hatóanyaga idézi elő.
Peter Rogers, a Bristoli Egyetem kutatója arról írt, hogy a szervezet bizonyos idő után hozzászokik a rendszeres koffeinbevitelhez, így a későbbiekben már nem lesz képes ugyanolyan mértékben fokozni a koncentrációt.
Mint írtuk, a friss kutatások szerint a napi kávéfogyasztás csökkenti a cukorbetegség veszélyét, védi a szívet, jót tesz az agynak, emellett a hangulatot és a fizikai teljesítményt is javítja.