Index Vakbarát Hírportál

Eljött 12/12/12 12:12:12

2012. december 12., szerda 12:12

Van, aki azt mondja, különlegesen szerencsés nap, mások szerint néhány nappal hamarabb jön el a világvége. Házasodni és szülni kell, vagy elbújni egy földalatti bunkerban, rettegve az ismétlődő számoktól. Ebben az évszázadban utoljára lesz három ismétlődő szám egy dátumban, sokan kihasználják a lehetőséget és életük fontos eseményeit szervezik 2012. 12. 12-re.

December 12. az év 346. napja (szökőévben, vagyis például idén a 347.), tizenkét nap van karácsonyig, és tizenkilenc nap van hátra az évből. Általában unalmas nap, nem nagyon törtnik ilyenkor semmi.

2012. 12. 12. 12 óra 12 perc 12 másodperc azonban sokak szerint más. Sokan ebben a pillanatban mondják ki a boldogító igent, több terhes nőnél ezen a napon indítják be a szülést, éttermek tizenkét fogásos menükkel készülnek, és egy horrorfilmet is bemutatnak. A különleges dátumokat kedvelők nem biztosak abban, hogy szerencsés vagy szerencsétlen dátumról van szó.

Az emberek mindig is vonzódtak a furcsa dátumokhoz, tartanak tőlük, vagy épp ellenkezőleg, különleges, szerencsés napnak tartják őket. Pszichológusok szerint teljesen természetes, hogy a szimmetrikus dátumoknak megpróbálunk nagyobb jelentőséget tulajdonítani, agyunk ugyanis
mintázatokban gondolkodik, amelyek segítenek kiválogatni a fontos információkat a minket körülvevő információözönből. Ezért próbálunk ösztönösen mindenben rendszert találni – ugyanezért látunk bele például különböző ábrákat, arcokat, állatokat a felhőkbe.

Világvége

Mivel 2012 decemberéről van szó, nem meglepő, hogy ezen a napon a maja naptár is előkerül, a világvégében hívők ezt a dátumot is végzetesnek gondolják. A maja naptár szerint ugyan az 5126 éves ciklusnak 2012 december 21-én lesz vége, akadnak olyanok, akik szerint már december 12-én vége lesz a világnak, mert a 12-es szám fontos volt a majáknál: ez volt az erő, a meggyőződés, a véglegesség száma.

A világvégevárók ugyanakkor 2011. 11. 11-ét is különleges jelentőségűnek tartották a szimmetriája miatt. 11. 11. 11 visszafele olvasva is 11. 11. 11, a sokaknak ez már elég volt az ijedelemhez. Tavaly persze nem lett vége a világnak, de ahogy ez lenni szokott, a dátumra pontosan meghatározható apokalipszis hívői nem jöttek zavarba, áttették a világvégevárást 2012. december 21-re, vagy a mai dátumra.

Szerencsés nap

A világ nagyobbik része azonban szerencsésnek tartja ezt a napot. Szerelmespárok ezrei házasodnak össze 12 óra 12 perckor a világ minden pontján, Hongkongtól Las Vegasig. Egy utazási iroda a maja Cahal Pech romoknál szervez tömeges esküvőt, tizenkét párt adnak össze, és mindegyik pár tizenkét vendéget vihet magával.

Indiában sok terhes nő kéri, hogy ezen a napon indítsák be a szülést, hiszen a következő ilyen együttállás száz év múlva lesz, 2112. 12. 12-én. Egy évvel ezelőtt, 2011. 11. 11-én is volt egy hasonló hullám, akkor is sokan időzítették a szülést a különleges napra. Ugyanakkor aggodalomra adhat okot, hogy még Indiában sincs egyetértés abban, hogy tényleg szerencsés-e megindítani a szülést, mert hindu asztrológusok szerint nem biztos, hogy szerencsés napról van szó.

A dátum körüli felhajtást jelzi, hogy még az is be tudott kerülni a hírekbe, hogy egy kisfiú éppen december 12-én lesz 12 éves. A hír jelentőségét némileg csökkenti, hogy ugyanezen a napon csak az Egyesült Államokban tizenegyezer gyerek született, így korántsem különleges esetről van szó.

Jótékonysági koncert és horrorfilm

Az sem véletlen, hogy ezen a napon tartják a 12-12-12 koncertet, amelyen Sandy hurrikán áldozatainak gyűjtenek pénzt. A koncerten fellép Bon Jovi, Eric Clapton, Dave Grohl, Billy Joel, Alicia Keys, Chris Martin, Bruce Springsteen, Eddie Vetter, Roger Waters, Kayne West, a The Who és Paul McCartney. A koncertet élőben közvetítik Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában és Ausztráliában tévén, rádión és interneten.

12/12/12 remek alkalom egy jó kis ijesztgetésre is, Jared Cohn amerikai rendező úgy gondolta, hogy egy horrorfilmmel emlékezik meg a napról. Idén bemutatott filmje arról szól, hogy 2012. 12. 12-én megszületik Sebastian, körülötte azonban egymás után halnak meg az emberek. Sebastian anyja pedig hamarosan rájön, hogy gyereke a pokol ivadéka. Persze nemcsak ez a történet nem eredeti, de a számmisztikás horrorfilm koncepciója sem: tavaly is láthattunk egy 11-11-11 című horrort.

Pi-nap, Unix-idő, péntek 13.

Más különleges dátumokhoz is vonzódunk, minden évben sokan ünnepelik például a pi-napot. A pi-nap ünneplése 1989. március 14-én kezdődött, amikor Larry Shaw a San Franciscó-i tudományos múzeumban, az Exploratoriumban rávette néhány kollégáját, hogy március 14-én járkáljanak körbe-körbe, aztán egyenek egy pitét (angolul pie). A rendezvényt következő évben is megismételték, a kezdeményezéshez más intézetek is csatlakoztak, és néhány éven belül Shawn ötlete nemzetközi geekünnep lett (bár a nap már korábban is nevezetes volt, hiszen március 14. Einstein születésnapja).

A geekek nem felejtettek el megemlékezni arról sem, amikor a Unix-idő kezdete óta 1000000000, vagy éppen 1234567890 másodperc telt el. A Unix-idő – vagy az operációs rendszer szabványa után POSIX-idő – a számítástechnikában az 1970. január 1. éjfél óta eltelt másodperceket mutatja, a szökőmásodperceket nem számolva. 2001. szeptember 9-én, a UTC szerint 1 óra 46 perc 40 másodperckor például már tíz számjegyű volt a Unix-idő, éppen egymilliárdot mutatott. Felidézhetjük 2005. március 18-át, 1 óra 58 perc 31 másodpercet (UTC) is, ami a Unix-idő szerint 1111111111 volt. Utoljára 2009. február 13-án este 11 óra 31 perckor és 30 másodperckor (UTC) volt nevezetes dátum a Unix-idő szerint, 1234567890-t mutatott az óra. Ráadásul aznap péntek 13. is volt, így ez a dátum még jobban megmozgatta a babonás geekek fantáziáját.

Péntek 13-át az emberek 8-10 százaléka amúgy is szerencsétlen napnak tartja a nyugati kultúrákban. Arról is meg vannak győződve, hogy ez egy ősi időkre visszavezethető babona, pedig a huszadik században találták ki, valószínűleg két egymástól független babona összeolvadásából jött létre. Neve is van a félelemnek, a modern pszichiátria paraskavedekatriaphobiának nevezi a jelenséget. Pedig péntek tizenharmadikát nem lehet megúszni, minden évben legalább egyszer és legfeljebb háromszor összejön.

Boldog kenyai függetlenségi napot!

Visszatérve december 12-re, ha valaki nagyon szeretne ünnepelni, akkor erre is van ürügy. Ez Kenya és Oroszország függetlenségének a napja, ezen a napon lett Calcutta helyett Delhi India fővárosa 1911-ben, és 1915-ben ezen a napon született Frank Sinatra. Magyar vonatkozása a napnak, hogy 1993. december 12-én halt meg Antall József miniszterelnök, egyébként pedig ez Rajhona Ádám színművész és Müller Péter Sziámi születésnapja.

Rovatok