Index Vakbarát Hírportál

Tévéműsort kapott a többször elítélt rákgyógyító kuruzsló

2017. július 6., csütörtök 13:26

Mindent gyógyító indián csodatea, a börtön árnyékától sem megriadó állatorvos, háttérhatalmi népirtás, halott celebek, és egy kábeltévé, ami mindent elbír. Nem, ezek nem az új Dan Brown-regény hozzávalói, hanem egy nagyon tanulságos, valós történetéi arról, mi történik ma Magyarországon azzal a kamu rákgyógyítóval, akit a kollégái 99 százalékától eltérően elkapnak, bíróság elé állítanak, és elítélnek. Spoiler alert: mi történne, semmi.

"Minden korszaknak vannak úttörő jelentőségű személyiségei, akik képesek arra hogy megváltoztassák a körülöttük levő világot, és elhozzanak egy szebb jövőt a Földre. Dr. Dávid Tamás egy ilyen ember. Az ő példája bizonyítja, hogy szeretettel, bátorsággal, és az ősi civilizáció tudásával még a reménytelennek tűnő akadályokat is le lehet küzdeni. Ma a világhírű kutató továbbra is önzetlenül segíti mindazokat akik hazánkból és a világ minden részéből hozzá fordulnak bizalommal."

– ezzel a felvezetéssel indul a Hatos Csatorna nevű kábeltévé Gyógyultak Klubja című magazinműsora. Ezután 22 percig egy idős, napszemüveges úr beszél a kamerába a rák okairól, túlnyomó részt teljes sületlenségeket.

Az úr dr. Dávid Tamás, többszörösen elítélt csaló.

A GVH néhány éve 35 millióra büntette, mert rákgyógyítóként hirdetett és forgalmazott egy hatástalan teakeveréket, pár hónapja pedig egy év felfüggesztett börtönt kapott kuruzslásért és daganatos betegek megtévesztéséért. A tévében, mintha mi sem történt volna, nagyjából ugyanezt csinálja (a műsor támogatója pedig az “eredeti Dr. Dávid Vitál trópusi teakeverék”), nézzék csak meg a saját szemükkel:

Jó, jó, nyilván senki nem nézte végig, nem is hibáztatom önöket érte, elvégre Harrach Péter egy bespeedezett rappernek tűnik dr. Dávid kissé zavaros és nagyon monoton előadása mellett. Segítek, a műsorban elhangzott például, hogy:

Az egészre pedig az teszi fel a koronát, amikor a műsor végén “Egy tudományos információs könyvből felolvasom önöknek a szerző véleményét” felütéssel előveszi a SAJÁT könyvét, ami a már említett, 35 milliós büntetést érő Cod-teáról szól, és felolvassa az előszót belőle. Minden mondatot egymás után kétszer.

Oké, ez egyrészt a Monty Python fénykorát idézően szürreális, de ha jobban belegondolunk: egy többszörösen elítélt csaló egy országszerte elérhető, a nagyobb kábelszolgáltatók kínálatában mindenhol szereplő tévében terjeszti ugyanazokat az áltudományos ostobaságokat, amikkel már több tízmilliós büntetésbe és börtönbüntetésbe is belefutott, amikor beteg embereket vert át, és az egészségüket sodorta veszélybe.

(Érdemes egyébként átfutni a csatorna műsorainak listáját, lépten-nyomon felbukkan témaként az áltudomány, az ezotéria, az alternatív medicina; hogy mást ne mondjak, újabban itt rendel megboldogult Budapest TV hírhedt kamugyógyítója, Tihanyi “energizálás történik” Tamás is.)

Lássuk tehát, ki is ez a doktor, vagy ahogy saját magát előszeretettel hivatkozza: Assoc.prof.mag.dr.v.Dávid Tamás (a kattintással óvatosan, mert ha valami, hát a doktor úr weboldalának dizájnja tényleg rákot okozhat).

Mindent gyógyít. Mindent IS.

Dr. Dávid Tamás valójában állatorvos. Rákkutatói, onkológiai, vagy egyáltalán bármilyen, emberorvosi végzettségének, tudományos munkájának az interneten szinte semmi nyoma nincs. Egy valódi kutatóorvos munkáját hosszú publikációs és hivatkozási listák jelzik általában, hősünk nevére viszont a PubMed adatbázisa egyetlen találatot ad: ötödik szerzőként szerepel egy tanulmányban, ami valóban a csodateát vizsgálja, viszont arra jut, hogy legfeljebb rákmegelőző hatása lehet, nem -gyógyító. És ezt is egérkísérletekből hozza ki, amitől még nagyon messze van bármilyen, embereken alkalmazhatósággal kapcsolatos kérdés.

Részt vett viszont – saját állítása szerint – 29 expedíción és kutató-tanulmányúton Dél-Amerikában a nyolcvanas években, és onnan hozta el a yanomati indián törzs mindent gyógyító csodateáját. A yanomati törzs egyébként valóban létezik, de a velük kapcsolatos orvosi kutatások nem éppen azt tükrözik, hogy olyan szuper egészségi állapotban lennének, sőt. Dr. Dávid ettől függetlenül óriási bizniszt csinált a teával, miután körbehaknizta vele a fél médiát, és saját műsort is gründolt a Budapest TV-n illetve az Echo TV-n. A GVH eljárásának dokumentációjából kiderül, hogy a teát forgalmazó cégnek 2007-ben

311 millió forint árbevételt hozott a termék

Ennek tükrében nem is tűnik olyan vészesnek az a 35 milliós bírság.

Érdekesség, hogy a cég tulajdonosa egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cég, az ügyvédje pedig dr. Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik későbbi parlamenti képviselője volt. A Jobbik egyébként is kiállt a kuruzsló mellett, a GVH-s ítéletre reagálva egy közleményben azt írták, “immár nem pusztán a magyar emberek jogai, hanem a magyar emberek élete a tét”. A Cod-tea weboldalán a hálás gyógyultak között Morvai Krisztina, a párt EP-képviselője is szerepel.

Dr. Dávid önéletrajza tele van még egészen szórakoztató fikciós elemekkel; a büszkén hivatkozott, de a valóságban sajnos nem létező kitüntetéseket, kutatóintézeteket és szaktekintélyeket az Ezisgyógyítsa blog remek dupla oknyomozása leplezi le, érdemes végigolvasni.

2010 után dr. Dávid a tea mellé felvette a repertoárjába a C-vitamint is, mint rákgyógyító csodaszer (ez egy sokat kutatott, de még több tévhittel övezett terület az orvostudományban, itt írtunk róla bővebben), amit extrém nagy dózisban, intravénásan adott be a pácienseinek. Ironikus módon, nem a kamu rákgyógyításon, hanem az injekción bukott meg: a törvények szerint ez invazív beavatkozás, és csak igazi orvos rendelheti el - az pedig, hogy ő ezt az állatorvosi képzésből származó doktori címmel tette, a betegek megtévesztése. A kuruzslót ez alapján tudta elítélni a bíróság, miután a gyógyulásban reménykedő, átvert betegei feljelentették.

Voltak, akik ezt már nem élték meg, például dr. Dávid celeb páciensei, akik buzgón reklámozták a csodateát a bulvármédiában, amíg ezt megtehették. Komár László a Frizbiben mesélt arról, hogy abbahagyta a kemoterápiát, és átállt a teára. Másfél év múlva meghalt rákban. Payer András zenész egy évvel azután halt meg leukémiában, hogy ódákat zengett a teának köszönhető csodás gyógyulásáról.

És hogy teljes legyen a kép, érdemes még átfutni ezt az interjút a doktor úrral, az áltudományok mellé felsorakozik benne az összeesküvés-elméletek színe-java: háttérhatalmi népirtás, világuralomra törő Bilderberg-csoport, EU-diktatúra, ellopott ötezer milliárd dollár, gyógyszermaffia, még egy kis gyurcsányozásra is futja desszertnek.

A képernyő mindent elbír

Az ezoterikus-alternatív medicinában utazó szélhámosok óriási többsége Magyarországon simán megússza; vagy nem is nagyon kapkodnak utánuk a hatóságok, vagy nagyon könnyű kicsúszni a kezeik közül. Dávid Tamás az a ritka kivétel, akit elkaptak, bíróság elé állítottak, kimondták róla, hogy csaló, és meg is büntették.

Ezek után kapott tévéműsort, ahol pontosan onnan folytatja, ahol előtte abbahagyta.

Természetesen megpróbáltuk megkérdezni a Hatos Csatornát, tudnak-e egyáltalán a műsorvezetőjük viselt dolgairól, és ha igen, miért adnak neki mégis műsoridőt – de többszöri megkeresésünkre sem reagáltak.

Rovatok