Index Vakbarát Hírportál

Húgyúti problémákat okoz a ketamin

2012. április 5., csütörtök 11:35

A British Journal of Urology International című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői szerint az egy éven belül ketamint fogyasztott 1285 fiatal felnőtt 27 százalékánál jelentkeztek a húgyutak problémájára utaló tünetek. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy az állatoknál alkalmazott érzéstelenítő- és altatószert, a ketamint olcsó partidrogként használó emberek hosszabb távú egészségkárosodást kockáztatnak, például vizelettartási nehézségeik jelentkezhetnek.

Angela Cottrell, a Bristoli Urológiai Intézet munkatársa és kutatócsoportja 3806 fiatalt vont be a ketaminhasználat következményeit vizsgáló felmérésbe. Az online kérdőívet kitöltők fele kipróbálta már a szert; közülük került ki az 1285 ember, akik a vizsgálatokat megelőző egy éven belül fogyasztották a partidrogot.

Mint kiderült, a húgyúti problémák gyakorisága és súlyossága a használat gyakoriságával és az alkalmazott dózis nagyságával egyenes arányban növekszik. Cottrell megjegyezte, hogy a ketamin okozta károsodás egy bizonyos ponton visszafordíthatatlanná válhat, ám a tapasztalatok szerint a szer használói ezzel nincsenek tisztában. A felfedezés ugyanakkor nem meglepő: korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a ketamin adott esetben súlyos inkontinenciát is okozhat.

Rovatok