Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a szív nélkül élő cseh férfi

2012. október 17., szerda 11:15

Meghalt Jakub Halík, a cseh tűzoltó, aki a világon elsőként élhetett szív nélkül. Halík szívét áprilisban távolították el, mert egy agresszív daganat nőtt benne, amit sebészeti úton lehetetlen volt eltávolítani, ugyanis az a szív belsejében helyezkedett el, és nem terjedt tovább. Az orvosok két szivattyúval helyettesítették Halík szívét; az elemekkel működő berendezést a férfinak állandóan magával kellett hordania.

Halík gyakorlatilag a világ első embere volt, aki szív nélkül élhetett. Ez az állapot nagyjából fél évig tartott, a férfi ugyanis vasárnap meghalt. Jan Pirk szívsebész, aki az egyedülálló műveletet idén áprilisban végrehajtotta, elmondta, hogy a páciens reggel vesztette életét: a mája néhány nap alatt felmondta a szolgálatot, és az orvosok sem tudják pontosan, hogy ez miért történt. Pirk Csehországban elismert szaktekintélynek számít: egy időben Václav Havelt, az egykori cseh államfőt is ő kezelte.

Halík nem az első páciens volt, akin ilyen műtétet hajtottak végre. Az Egyesült Államokban már volt példa hasonló beavatkozásra, de a texasi beteg egy héttel a műtét után meghalt. Halík műtétjéhez és a szívműködést helyettesítő szivattyúk használatához a cseh orvosok az amerikai modellt vették alapul, de a korábban használt szivattyúk helyett egy módosított, működőképes modellt készítettek.

Rovatok