Index Vakbarát Hírportál

Vizeletben terjed az antibiotikum-rezisztencia

2012. november 13., kedd 16:54

Az antibiotikum-rezisztencia egy nagyon jól ismert fenyegetés, elég a kórházban szerzett MRSA-megbetegedésekre (Meticillin-retisztens Staphylococcus aureus), vagy az idén Indiában talált teljesen gyógyszerrezisztens tuberkolózisra gondolni. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség statisztikái szerint az USA-ban használt antibiotikumok 80 százalékát adják az állatállománynak is. Valószínű, hogy az antibiotikumok erőteljes használata az állatok körében embereknél is növeli a rezisztenciát.

Az ellenállás kialakulásának kutatásában a tudósok legtöbbször az emésztőrendszer belsejében keresik a megoldást. Úgy tűnik azonban, eddig rossz oldalról közelítették a problémát: egy amerikai tanulmány szerint a vizeletben és ürülékben kiválasztódott gyógyszerek sokkal több aggodalomra adnak okot, mint a vérkeringésben lévők.

Ahogy a Ceftiofur nevű antibiotikumot egyre szélesebb körben kezdték el használni, az E. coli és a szalmonella rezisztens lett rá. Hasonló antibiotikumok, amelyeket az agyhártyagyulladás és a tüdőgyulladás ellen használnak, az FDA januári korlátozásai alapján szintén küzdenek ezzel a problémával küzdenek. Arra viszont eddig nem volt magyarázat, miért növekszik a rezisztencia akkor is, ha a gyógyszereket injekcióként nem pedig szájon át alkalmazzák.

Mintát gyűjtöttek

Murugan Subbiah és kollégái a Washington State Universityről abból a tényből indultak ki, hogy elhasznált antibiotikumokat találtak a tehenek székletében és vizeletében. Olyan molekulákat vizsgáltak, amelyekről tudni lehet, hogy halálosak a baktériumokra nézve. Az továbbra sem eldöntött, hogy ezek után mennyire ösztönzi-e a talajban a rezisztens baktériumok terjedését.

Múlt héten megjelent tanulmányuk szerint összegyűjtötte a tehenek ürülékét és vizeletét, majd az így kapott mintákat kísérleti körülmények között összekeverték a talajjal. Azt találták, hogy a keverékben meghaltak a normal E. coli baktériumok, és terjedtek a rezisztensek. A talajban lévő vizeletfoltok már elegek lehetnek a rezisztens baktériumok kialakulásához. A kutatók kísérletében pár nap elég volt a rezisztens példányok megjelenéséhez.

Rovatok