Index Vakbarát Hírportál

Gitározott agyműtét közben

2013. május 27., hétfő 14:29

A színész és zenész Brad Carterről 2007-ben derült ki, hogy Parkinson-kóros, amikor gondok kezdődtek a gitárjátékával. Keze remegése miatt nem tudta már úgy kezelni a hangszert, mint régen. Miután a felírt gyógyszerek nem segítettek, műtétet ajánlottak neki.

A színész élt a lehetőséggel, méghozzá nem is akármilyen módon: ébren volt és pengetett, miközben a sebészek műszert ültettek az agyába. Carter nemcsak gitározott a műtét alatt, de fel is vette a számot, hogy később újra el tudja játszani.

Man plays guitar during brain surgery to treat Parkinson's

„Az elektródát az agy specifikus helyére raktuk, a pácienst pedig ébren tartottuk a műtét alatt, mert biztosak akartunk lenni benne, hogy a megfelelő helyre rakjuk a műszert” - nyilatkozta Nader Pouratian, a műtétet végző orvos.

Az éber állapotban végrehajtott műtét nem új dolog, Brad Carter volt az ötszázadik ilyen páciens. Ő viszont nyilvánosságra hozta a videót a beavatkozásról, ráadásul élőben is tweetelt róla.

Magyarországon 2012 decemberében az Országos Idegtudományi Intézetben végeztek el egy éber állapotban végrehajtott, úgynevezett mély agyi stimulációs műtétet, amelyen újságírók is részt vehettek nézőként. A beültetésről készült videónkat itt tekintheti meg.

Rovatok