Index Vakbarát Hírportál

Új szerve van az embernek

2014. augusztus 13., szerda 09:20

Az amerikai szövetségi egészségügyi hatóságok állásfoglalása alapján mostantól új szerve van az emberi testnek, és ez az új szerv az arc. Az új besorolásra nem feltétlenül az anatómiai ismeretek bővülése miatt került sor, a szabályozás így próbálja meg egyszerűbbé tenni az arcátültetéses eseteket.

A döntés alapján könnyebbé válik az allotranszplantáció, vagyis az a műtét, amikor egy egész szövet vagy szervegyüttest ültetnek át a donortestből a betegbe. Az arcot a VCA kategóriába sorolták, ami vaszkularizált kompozit allograftot jelent, magyarul olyan, vegyes szövetekből, izmokból, inakból, porcokból és csontokból összeálló szervet, ami aktív vérárammal rendelkezik. Az ilyen műtétek a lehető legbonyolultabbak, és a fogadó felet is komoly immungyengítéssel készítik fel a műtétre, hogy a szervezete ne lökje ki a kapott szerveket.

Nem ez az első alkalom, hogy az arcot szervként írja le egy tanulmány: 2011-ben egy kutatás is a külvilág szenzoros hatásait az agynak közvetítő receptorok nagyon speciális összességeként utalt rá. A mostani döntés ennél jóval hivatalosabb, a szakértők szerint azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy az arc valójában csak akkor válik szervvé, amikor az átültetéshez eltávolítják a donorról, és azonnal visszaalakul arccá, amint átkerül a fogadó betegre.

Az első arcátültetést 2011-ben hajtották végre egy Dallas Wiens nevű texasi férfin. Wiens egy súlyos balesetben szenvedett komoly sérüléseket, egy darus kocsin állt, mikor a homloka hozzáért egy áramvezetékhez. A bostoni műtét 15 órán át tartott, de megérte, mert Wiens elmondása alapján a kislánya szerint az apja igazán jóképű lett.

Rovatok