Index Vakbarát Hírportál

Napi öt kávé még belefér

2015. május 28., csütörtök 15:53

Naponta ötnél több presszókávé elfogyasztásával rontjuk az egészségi állapotunkat – állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Aki túlzásba viszi a koffeinfogyasztást, szívproblémákat, álmatlanságot tapasztalhat, és ami még rosszabb, pánikrohamokat is átélhet.

Ez mindjárt más megvilágításba helyezi azt a hírt, amely a kávéfogyasztás és az erekció előnyös kapcsolatáról számolt be, bár ott is igyekeztünk felhívni a figyelmet arra, hogy egy bizonyos mennyiség fölött kávé sem segít jobban a merevedési zavarral küszködőkön.

Az EFSA szerint az egészséges felnőtteknél napi 400 milligramm koffein elfogyasztása még nem okoz gondot. Ezt azonban nehéz betartani, ha a nap folyamán több olyan dolgot is fogyasztunk, amiről esetleg nem is tudjuk, hogy koffeint tartalmaz. A kávénál ez egyértelmű, ahogy az energiaitaloknál is, de ezeken kívül még a csoki, a tea és a kóla által bevitt mennyiségre is figyelni kell.

A terhes nők ennél is kevesebbet fogyaszthatnak, 200 milligrammot, ha meg akarják őrizni a saját és a magzatuk egészségét. Mint az az EFSA fenti adataiból (pdf) is kiderül, a kisgyermekeket sem szabad kávéval tömni.

AZ EFSA egyébként nemrég az energiaitalokat is megvizsgálta. A szervezet ott arra jutott, hogy ott sem maga az energiaital, hanem a túlzásba vitt koffein okozhat gondokat.

Rovatok