Index Vakbarát Hírportál

Áttörés jöhet a fejátültetésben

2016. január 21., csütörtök 07:05 | aznap frissítve

Újabb fejezetéhez érkezett a fejátültetéssel kapcsolatos vita: egy Sergio Canavero nevű sebész hamarosan egy egész sorozatnyi cikket készül közzétenni a saját, kísérleti fázisban lévő módszeréről. Canavero célja az, hogy radikálisan új megközelítésből vizsgálja a gerincvelő-sérülések gyógyítását, munkáját és eredményeit az orvosok többsége ha el nem is ítéli, de minimum megkérdőjelezi.

A most éppen kínai és dél-koreai orvosokkal együttműködő Canavero legfrissebb bejelentése szerint komoly lépésekben halad a végső siker felé, bár sikeresnek mondott kísérleteket egyelőre csak emberi holttesteken, illetve állatokon tudott végrehajtani.

A New Scientistnek bemutatott, de egyelőre még nem közzétett bizonyítékok között képek és videók vannak olyan egerekről, melyek állítólag már szaglásznak és mozgatni tudják a végtagjaikat hetekkel azt követően, hogy egy kísérleti műtét során elmetszették, majd ismét összevarrták a gerincvelőjüket. Canavero szerint a gerincvelő összeillesztése lehetséges, ha megfelelően tiszta a metszés, illetve ha az összeillesztést a sebészi módszerek mellett az összeforrást és a gyógyulást segítő polietilénglikol-készítmények segítik.

Canavero szerint kínai kutatóknak már korábban is sikerült fejátültetést végezniük egy majmon úgy, hogy az agyi funkciók megmaradtak. A műtét előtt a fejet lehűtötték, a vérkeringést pedig már a műtét előtt elindították a fej és az új test között, így az agy át tudta vészelni az operációt. „Neurológiai sérülést nem tapasztaltak, de az állatot 20 órával a műtét után elaltatták, etikai okok miatt” – fogalmaz Canavero. Mármint ha nem vesszük neurológiai sérülésnek, hogy a majom a gerincvelő elmetszése miatt lebénult – a kutatók abban a műtétben ezt meg sem próbálták helyrehozni.

Canavero most támogatókat keres, hogy egy orosz páciensen elvégezhesse a műtétet. Valerij Szpiridonov genetikai hátterű izomsorvadásban szenved, ezért jelentkezett önként a kétes sikerrel kecsegtető műtétre. Az orvos többek között Mark Zuckerberget, a Facebook milliárdos alapítóját is meg akarja keresni az ötlettel.

Az orvostársadalom nem fogadja kitörő lelkesedéssel a hasonló munkákat. Vannak, akiknek etikai problémáik vannak azzal, hogy valaki ennyire a pillanatnyi tudásunkkal szembe menő kísérletekben pazarolja el emlősök életét, mások szerint Canavero valójában inkább sikeres reklámszakember, mintsem igazi kutató. Ez utóbbi csoport tagjai szerint az ilyen jellegű kutatásokkal kapcsolatos bejelentéseket teljesen máshogy kellene kezelni, csak kézzelfogható, többszörösen visszaellenőrzött eredményekkel szabadna körbekiabálni a világot.

Mások szerint az önmagában nem baj, hogy valaki ilyen szélsőséges eseteket kutat, de Canavero és csapata sokkal több hasznot hajtana az emberiségnek, ha a fejátültetés gyakorlati kivitelezése helyett a fent említett, valóban ígéretesnek tűnő, az idegsérülések gyógyulására pozitívan ható polietilén glikolokat kutatnák ugyanekkora lelkesedéssel.

Rovatok