Index Vakbarát Hírportál

Életet mentett a tamponinjekció

2016. június 1., szerda 09:13

Többször is írtunk már korábban az Xstat nevű találmányról, amellyel a harctéri lőtt sebek kezelését forradalmasítaná a gyártó. Az ilyen sebesülések kezelése nagyon fontos terület, a sérült katonák többsége ugyanis pont a vérveszteségbe hal bele.

Az Xstat egy injekció formájú szerkezet, de nem folyadék van benne, hanem tabletta méretű és formájú tamponok. A használata egyszerű: a sebbe kell nyomkodni vele a 9,8 milliméter átmérőjű tablettákat, melyek mindegyike 3 milliliternyi vért és egyéb testnedvet tud felszívni. Amint folyadékkal érintkeznek, eredeti méretük mintegy tízszeresére tágulnak, ezzel kitöltik a sebet, és alig húsz másodperc alatt elzárják a vérzés útját.

A találmányt még 2014-ben fogadta el az amerikai hadsereg, és a gyártó most jelentette be, hogy meg is van az első, az Xstattal megmentett katona. A meg nem nevezett koalíciós sebesült a combcsonti artériájánál szerzett sebe miatt került életveszélybe. Egy hétórás műtét is kevés volt a vérzés elállításához, aztán a sebészek minden mindegy alapon bevetették az Xstatot, amely szinte azonnali hemosztázishoz vezetett, vagyis a vérzés elállt, a katona állapota stabilizálódott, szállíthatóvá, és ami fontosabb, gyógyíthatóvá vált.

A vérzést a harctéren különleges nyomókötések alkalmazásával próbálják hagyományosan elállítani, azonban ezek a seben kívül vannak, míg az Xstat a seben belül alkalmazva állítja el a vérzést. Műtét közben általában steril rongyokat alkalmaznak a sebészek, ám ezekkel néha előfordul, hogy a testben hagyják őket. Az Xstat erre is ad megoldást: minden tamponban van egy olyan alkotóelem, amely világít a röntgenképen, így nagyon kicsi az esélye, hogy a sebészek a betegben felejtik a kis tabletták valamelyikét.

Az Xstatot korábban már civil mentősöknek is kiosztották, arról azonban nincs jelentés, hogy ők használták-e valaha a tamponpisztolyt, és ha igen, milyen sikerrel.

Rovatok