Index Vakbarát Hírportál

A muszlim fürdőruha életeket menthet

2016. szeptember 2., péntek 09:53

A burkini, vagyis az elsősorban muszlim nőknek szánt teljesalakos fürdőruha az utóbbi időkben heves vitákat váltott ki: először több mint harminc francia városban és kisebb településen betiltották, az indoklás szerint azért, mert nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel. Később a francia Államtanács nemzeti szinten eltörölte a tilalmat, ezt viszont a helyi törvényhozók továbbra se akarják elfogadni.

Az alapvetően szabadságjogi vitához most bőrgyógyászok kínáltak fel egy teljesen új perspektívát: a burkini segíthet a bőrrák megelőzésében. A bécsi 16. bőrrák-világkongresszuson beszéltek arról az onkodermatológusok, vagyis a bőrdaganatokkal foglalkozó bőrgyógyászok, hogy a burkini hosszabb távon életet menthet – írja az MTI.

Mind a melanóma, mind bazalióma kialakulása az UV-sugárzásra vezethető vissza leginkább, márpedig tanulmányok bizonyítják, hogy a napozószerek nem alkalmasak a bőrrák megelőzésére  – mondta Claus Garbe, az onkodermatológusok európai szövetségének német elnöke. Szerinte ezért a legjobb védekezés a megfelelő ruházat, és ennek egyik formája lehet a burkini.

A nyugati világban 1950-ben 100 ezer lakosra évente egyetlen melanóma jutott, ez 1970-ig 3-ra, 1990-ig 8-ra, 2010-ig pedig 25-re emelkedett, és 2030-ban már 43 eset jut 100 ezer emberre. A fehér ráknak is nevezett bazalióma gyakorisága az 1950-es 5 esetről 2030-ig évi 400-ra növekszik a jelenlegi irányzatokat figyelembe véve. Mivel a napsugarak hosszabb távon fejtik ki a hatásukat, megfelelő öltözködéssel 2050-től lehetne megfordítani a jelenlegi trendet, vagyis csökkenteni a bőrrák gyakoriságát – mondta Garbe.

A burkinit Ausztráliában találták fel, ahol már évtizedek óta rendkívül magas a bőrrák gyakorisága, ezért nem is olyan meglepő, hogy a teljesalakos fürdőruhát 50 százalékban nem is muszlim nők viselik.

Rovatok