Index Vakbarát Hírportál

Amerikában nyomatnák a mogyorót a bébiknek

2017. január 6., péntek 01:10

Tavaly nagyobb port vert fel mogyoróallergiás körökben, hogy egy erősebb brit kutatás szerint a mogyoróallergia ellenszere maga a mogyoró lehet. Pontosabban, ha csecsemőknek korán adnak mogyorót is tartalmazó élelmiszereket.

A kutatók kiindulópontja az volt, hogy Izraelben, ahol a gyerekek már kiskorukban kezdenek mogyorót fogyasztani, tízszer alacsonyabb a mogyoróallergiások száma, mint az Egyesült Királyságban. A tanulmányhoz olyan csecsemőket választottak ki, akiknél már négy hónapos korukban megjelentek az ekcéma jelei – ez az allergiára való hajlam egyik korai tünete. Persze még a nagymintás brit kísérletnek is voltak korlátai, például a súlyos allergiás reakciójú gyerekeket kizárták belőle. 

Most viszont az amerikai allergiaügynökség (National Institute of a Allergy and Infectous Diseases) most kiadott irányelveiben , egyértelműbb döntésre jutott, szerintük ajánlani kell a csecsemők mogyoróztatását, írja a BBC . Persze nem sima mogyoróval, mert attól megfulladhatnak, hanem mogyoróalapú ételekkel. Eszerint:

Az USA-ban ez különösen kényes probléma, az allergiás gyerekek száma ugyanis 2008 óta megnégyszereződött. A szervezet döntően a brit kutatás eredményeire alapozza az új elveket, bevallva, hogy a régebbi megközelítés egyszerűen téves volt, ami szerint pont szigorúan kerülni kell az ilyen ételeket kis korban.  A britek nem ilyen határozottak mondjuk, ott még vizsgálják a helyzetet.

Rovatok