Index Vakbarát Hírportál

Gyógyíthatatlan szupergonorrheát diagnosztizáltak Délkelet-Ázsiában

2018. március 29., csütörtök 10:38

Egy brit férfi a világ eddig ismert legsúlyosabb gonorrheafertőzését szedte össze. A férfinak állandó szexuális partnere volt az Egyesült Királyságban, de a húgyúti fertőzést nem tőle kapta el, hanem egy délkelet-ázsiai alkalmi partnertől.

A Brit Közegészségügyi Szolgálat szerint ilyen súlyos gonorrheás esettel még sosem találkoztak; ez nem kezelhető a ma használt antibiotikumokkal. Az egészségügyi tisztviselők most a férfi többi partnerével próbálják felvenni a kapcsolatot, hogy megelőzzék a fertőzés terjedését. Úgy tűnik, más nem kapta el – a férfi brit partnere sem –, de a nyomozás még folyik.

A férfi év elején fertőződött meg. A gonorrheát egy speciális antibiotikum-koktéllal, azitromicin és ceftriaxon keverékével szokták kezelni, de az most hatástalan volt. Dr. Gwenda Hughes, a Szolgálat munkatársa a BBC-nek azt mondta: még sosem láttak ilyen erős ellenállást a felhasznált antibiotikumokkal szemben.

A WHO és az Európai Járványügyi Központ rövid szakmai egyeztetés után egyetértettek abban, hogy ez a világ legsúlyosabb gonorrheás esete.

A gonorrhea a Neisseria gonorrhoeae nevű baktériumból alakul ki. Védekezés nélküli szexszel terjed, vaginális, orális és anális úton (és nem, a fogamzásgátló nem véd meg tőle, csak az óvszer).  A betegségnek gyakran nincsenek látható tünetei, de a zöldes-sárgás váladékürülés, a fájdalmas vizelés és a menstruációk közti vérzés gonorrhea jelenlétére utalhat. Ha nem kezelik, az meddőséghez, vagy a kismedence gyulladásos megbetegedéséhez vezethet; terhesség alatt a magzatot is megfertőzheti. A betegséget antibiotikumokkal kezelik, de tavaly nyáron készült egy kísérleti védőoltás, amiről kiderült, hogy keresztvédettséget nyújt a gonorrhea kórokozója ellen.

A brit férfin még egy antibiotikumos kezelést fognak kipróbálni. A kezelést már megkezdték, az orvosok a jövő hónapban fogják megtudni, hogy eredményes volt-e.

Az orvosok már korábban figyelmeztettek a szupergonorrhea-járvány veszélyére. 2015-ben volt egy járvány Leedsben, ahol az azitromicinnek ellenálló gonorrhea terjedt. Az orvosok attól félnek, hogy a rezisztens baktériumokat nem lehet hagyományos antibiotikumokkal gyógyítani, és ez közegészségügyi katasztrófát okozhat.

(BBC News)

Rovatok