Index Vakbarát Hírportál

Még mindig szivárog az olaj az Új-Zélandon zátonyra futott hajóból

2011. november 2., szerda 09:24

Aggasztóan romlik a helyzet az Új-Zéland partjainál október elején zátonyra futott olajszállító hajó körüli helyzet, a mentőalakulatok felkészültek a legrosszabbra - közölték szerdán a szigetország tengerhajózási hatóságai.

Újabb vihar akadályozza a nyersanyag kiszivattyúzását a tanker tartályaiból, noha eddig már sikerült eltávolítani a nyersolaj túlnyomó többségét. A baleset pillanatában 1673 tonna volt a tartályokban, most már csak 300 tonna van, de időközben 350 tonna nyersolaj ömlött  tengerbe, ami súlyos ökológiai katasztrófát idézett elő a Plenty-öböl kristálytiszta vize élővilágában. A mérgező anyag az öböl partján élő mintegy 1300 madár pusztulását okozta.

A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, 236 méter hosszú Rena nevű olajszállító hajó október 5-én futott zátonyra az Új-Zéland északi részén található, gazdag élővilágáról híres Plenty-öbölben, és a belőle kiömlő olaj azóta már a partokat is elérte. A Plenty-öböl turisták közkedvelt üdülőhelye, és messze földön híres gazdag élővilágáról: bálnák, delfinek és különféle vízi madarak, így kormoránok és pingvinek élőhelye.

A teherszállító hajó kapitánya és másodtisztje ellen vádat emeltek amiatt, hogy gondatlanságból  katasztrófaveszélyt idézett elő. A nyomozás szerint túl közel navigálták a hajót a partokhoz. A tanker 1300 konténere közül 90-et elveszített, és ezek közül ötven még nem került elő. Továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy a súlyosan sérült hajótest kettétörik.

Rovatok