Index Vakbarát Hírportál

Rekordméretű pitont fogtak Floridában

2012. augusztus 14., kedd 17:57

Az eddigi legnagyobb floridai burmai pitont fogták el az Everglades Nemzeti Parkban – közölte hétfőn a Floridai Egyetem. Az 5,36 méter hosszú és 75 kilogrammos piton elfogásakor éppen terhes volt, a hasában 87 tojást találtak az egyetem munkatársai.

A délkelet-Ázsiában honos hüllő különösen alkalmazkodóképes, a most talált állat méretei is arról tanúskodnak, hogy a piton tökéletesen alkalmazkodott az észak-amerikai viszonyokhoz. Szakértők szerint Floridában több tízezer burmai piton él, amiket részben gazdáik engednek szabadon, részben pedig az 1992-es Andrew hurrikán okozta pusztítás következtében szabadultak el és azóta is szaporodnak az Everglades-ben.

A burmai pitonok szarvas és aligátor nagyságú állatokat is képesek elejteni, a préda nyaka köré csavarodva fojtják meg áldozatukat. A most talált kígyó gyomrában tollmaradványokat találtak a tudósok, ami alapján megpróbálják megállapítani, hogy pontosan milyen fajokkal táplálkozott.

A floridai hatóságok az elmúlt években több kísérletet is tettek a burmai pitonok szaporodásának megfékezésére, például importtilalmat vezettek be és vadászhatóvá nyilvánították az állatot, mindeddig kevés sikerrel: 2000 és 2011 között csak az Evergladesben 1825 burmai pitont fogtak el.

Rob Robins, a Floridai Természettudományi Múzeum biológusa a Fox Newsnak nyilatkozva elmondta, mivel a kígyók már megtelepedtek az Everglades-ben, ezért kiiírtásuk szinte lehetetlen. Ez akár rossz hír is lehet az ott élőknek, mert amerikai kutatók már 2009-ben felvetették egy agresszív, akár az embert is megtámadó új óriáskígyófaj kialakulásának lehetőségét Floridában.

Rovatok